Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2019 7:49
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci zkoumají prehistorického žraloka se svítivýma očima, který žije přes 2 kilometry pod hladinou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Děsivé zvíře může být velké i 8 metrů.

Hluboko pod mořskou hladinou žije množství živočichů, které se ještě lidstvu ani neukázali a můžeme jen hádat, jaká monstra se tam ve skutečnosti nacházejí. Na místech, kam už sluneční paprsky nedosáhnou, přibližně 2 500 metrů pod hladinou, objevili vědci žraloka šedého (Hexanchus griseus) a dosud mu velmi nerozumí, píše Science Alert.

Aby měli vědci co největší šanci porozumět žralokovi a odhalit jeho klasické návyky, rozhodli se ho nevytáhnout na povrch, což by ho mohlo dezorientovat, ale ponořili se za ním ve speciální ponorce, přičemž 4 dny jednoho snažili zasáhnout speciálním monitorovacím zařízením.

Největším překvapením je skutečnost, že jde prakticky o prehistorické zvíře. Pokud žraloka porovnáme s fosíliemi z jury, nedošlo téměř k žádné změně. Jediným možným vysvětlením je, že žralok je tak efektivní a perfektně „postavený“, že žádná změna není vůbec nutná, a proto se za posledních 200 milionů let ani neudála.

V hloubce 2 500 metrů pod mořem nemají žraloci mnoho příležitostí najít potřebné jídlo, proto se pod rouškou noci přesouvají do mělčích vod. Tam se snaží ulovit slabší mořské živočichy nebo si pochutnávají na zdechlinách na dně moře. Jeden žralok se dožije zhruba tolik, co člověk – až 80 let.

Co však působí největší starosti, žralok má světélkující oči, což mu dává vzhled jako z hororu. Dlouhý je až 8 metrů a má 6 ploutví, přičemž běžně žraloci mají jen 5.

Domů
Sdílet
Diskuse