Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2019 10:56
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Český Huawei sbírá citlivá data o klientech a předává je čínské ambasádě, uvedl Radiožurnál

Český Huawei sbírá citlivá data o klientech a předává je čínské ambasádě, uvedl Radiožurnál
Zdroj: TASR/AP Photo/Kin Cheung
TECH
Uložit Uložené

Pobočka čínského telekomunikačního giganta podle dvou zdrojů sbírá citlivá data i o českých státních úřednících.

Česká pobočka čínské telekomunikační a hardwarové společnosti Huawei údajně sbírá citlivá data o lidech, se kterými obchoduje. S tvrzením přišel Radiožurnál, kterému sběr soukromých data potvrdili dva bývalí manažeři firmy.

Zaměstnanci české pobočky prý soukromé informace o úřednících a obchodnících zapisuje do interního systému, který je propojen s centrálou společnosti v Číně. Tu američtí experti podezírají z úzkého propojení s čínskou vládní stranou. Zjištění Radiožurnálu jsou varovná především z důvodu, že Huawei obchoduje i s českým státem. 

Redaktoři Radiožurnálu se k informaci dostali pod příslibem anonymity od dvou na sobě nezávislých zdrojů. Dva bývalí manažeři české pobočky firmy Huawei potvrdili, že do interního systému krom obchodních informací vyplňovali i citlivé informace. Zapisovali, kolik má dotyčný jedinec děti, čemu se věnuje v soukromí a jaká je jeho finanční situace. 

„Přístup k informacím, které jsou uloženy v tomto CRM systému, je řízen výhradně z headquarters v Číně a dá se velmi složitě dohledat a dokázat, k čemu a kdo k těmto citlivým datům přistupuje,“ prozradil Radiožurnálu bývalý manažer české pobočky Huawei. 

Mimo to podle tvrzení anonymních zdrojů byly získané citlivé informace probírány zaměstnanci firmy s lidmi na čínské ambasádě„K vytěžování jsou vedeni pracovníci, kteří se takovýchto jednání účastní, a na interních poradách jsou pak probírány s lidmi, kteří byli dosazeni místní ambasádou,“ prozradil redaktorům jeden ze zdrojů. 

„Vždy byli vytipováni úředníci na úrovni ředitel oddělení nebo náměstek. Interně jsem byl poté úkolován tak, že mám do interního dokumentu doplnit osobní údaje o člověku nebo skupině, která by měla jet na referenční návštěvu. Tento dokument sloužil pro české vedení a čínskou centrálu,“ uvedl druhý zdroj. Jeho rolí bylo zjišťovat informace o státních úřednících, kteří byli společností pozvání na cestu do Číny nebo na konferenci.

Společnost Huawei takové nakládání s citlivými údaji popírá. „Veškerá činnost a jednání zaměstnanců podléhají evropským a českým pravidlům GDPR, které doplňuje interní směrnice vylučující jakékoliv nepatřičné nakládání s osobními údaji. Pro společnost je ochrana soukromí prioritní, globálně i lokálně koná v souladu s platnými zákony na ochranu soukromí, včetně GDPR, a dbá na to, aby veškeré obchodní aktivity splňovaly příslušné požadavky,“ napsal Radiožurnálu mediální zástupce společnosti Filip Matys.

Domů
Sdílet
Diskuse