Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2019 9:37
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Čeká nás nebeské divadlo Perseidy, na obloze uvidíme desítky „padajících hvězd“

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Perseidy patří mezi nejoblíbenější meteorické roje.

Perseidy jsou meteorický roj v souhvězdí Perseus a patří mezi ty nejoblíbenější. Můžeš totiž vidět za hodinu klidně i 100 meteorů. Celé nebeské divadlo se odehrává během teplých letních dnů, konkrétně od 8. do 14. srpna.

Nejvíce jich přitom bývá kolem 12. až 13. srpna. Výhled nám tento rok bude však kazit měsíc. Padající meteory tak možná uvidíme hůře a bude jich méně, říká QUARTZ s odvoláním na NASA.

Onedlho nás čaká nebeské divadlo Perzeidy, na oblohe budeme vidieť desiatky „padajúcich hviezd“
Onedlho nás čaká nebeské divadlo Perzeidy, na oblohe budeme vidieť desiatky „padajúcich hviezd“ Zdroj: Andres Kudacki/TASR/AP

Důležité je najít si dobré místo na pozorování. Abys měl nejlepší zážitek, musíš zajít někam, kde ti výhled nekazí městské světlo. Důležité je vybrat si dobrý čas, v kolik přesně se budeš dívat na nebeské divadlo. NASA doporučuje meteory pozorovat v noci z 11. na 12. a z 12. na 13. srpna, nejlépe po půlnoci.

Perseidy jsou jedny z nejpravidelnějších meteorických rojů. Meteory jsou malá tělíska patřící do Sluneční soustavy, která při průletu zemskou atmosférou zazáří. Perseidy zanechává na trati při svých obězích kolem Slunce kometa 109P / Swift-Tuttle. V tomto čase se s nimi Země setkává a díky tomu můžeme pozorovat meteorický roj. Perseidy se lidově nazývají „slzičky svatého Vavřince“, protože „padají“ kolem 10. srpna, na svátek svatého Vavřince.

Domů
Sdílet
Diskuse