Jde o první produkt na světě z plodin vypěstovaných v okolí jaderné elektrárny.
Vědecký tým v čele s profesorem Jimem Smithem se rozhodl pomoci komunitám, které výbuch jaderné elektrárny v Černobylu zasáhl ekonomicky nejvíce. Výzkumy podle BBC zjistily, že je možné z obilovin a vody v zakázané zóně udělat vodku, která bude zdravotně absolutně nezávadná. „Každý chemik potvrdí, že když něco destiluje, nečistoty zůstanou mezi zbytky,“ dodává Smith.
Svá zjištění vědci diskutovali i s univerzitou v Southamptonu, kde mají obrovskou laboratoř pro analýzu radioaktivity. Ti potvrdili, že hodnoty všech použitých produktů z uzavřeného pásma Černobylu jsou na minimu, a tak vznikla vodka s názvem Atomik.
Jde o historicky první produkt vyrobený ze surovin nacházejících se v bezprostřední blízkosti místa jaderné nehody. Zároveň má projekt pozitivní myšlenku, protože zisk z prodeje bude věnován Ukrajincům, kterých se katastrofa dotkla ekonomicky nejvíce.
Zatím byla vyprodukována jen jedna láhev a výsledek měl podle The Mirror možnost ochutnat odborník ze známého baru Swift v Soho. Ten tvrdí, že jde o klasickou pšeničnou vodku bez ovocných tónů. Autoři mají v plánu letos prodat prvních 500 lahví turistům, kteří zakázanou zónu Černobylu navštíví.