Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2019 10:34
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Vědci vyrobili vodku v zakázané zóně Černobylu. Není radioaktivní

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jde o první produkt na světě z plodin vypěstovaných v okolí jaderné elektrárny.

Vědecký tým v čele s profesorem Jimem Smithem se rozhodl pomoci komunitám, které výbuch jaderné elektrárny v Černobylu zasáhl ekonomicky nejvíce. Výzkumy podle BBC zjistily, že je možné z obilovin a vody v zakázané zóně udělat vodku, která bude zdravotně absolutně nezávadná. „Každý chemik potvrdí, že když něco destiluje, nečistoty zůstanou mezi zbytky,“ dodává Smith. 

Svá zjištění vědci diskutovali i s univerzitou v Southamptonu, kde mají obrovskou laboratoř pro analýzu radioaktivity. Ti potvrdili, že hodnoty všech použitých produktů z uzavřeného pásma Černobylu jsou na minimu, a tak vznikla vodka s názvem Atomik.

Jde o historicky první produkt vyrobený ze surovin nacházejících se v bezprostřední blízkosti místa jaderné nehody. Zároveň má projekt pozitivní myšlenku, protože zisk z prodeje bude věnován Ukrajincům, kterých se katastrofa dotkla ekonomicky nejvíce. 

Zatím byla vyprodukována jen jedna láhev a výsledek měl podle The Mirror možnost ochutnat odborník ze známého baru Swift v Soho. Ten tvrdí, že jde o klasickou pšeničnou vodku bez ovocných tónů. Autoři mají v plánu letos prodat prvních 500 lahví turistům, kteří zakázanou zónu Černobylu navštíví.

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01
Domů
Sdílet
Diskuse