Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2019 10:55
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Z ruského přístavu vyplula elektrárna, o níž odborníci mluví jako o plovoucím Černobylu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Greenpeace tento nápad vnímá jako obrovské riziko.

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov opustila přístav Murmansk na severu Ruska. Čeká ji 5 000 kilometrů dlouhá cesta na daleký východ, kam ji dopraví vlečné lodě. Do cíle by měla dorazit na konci září.

Její cíl je podle BBC Čukotka, kde bude mít rovnou několik úloh– zásobovat elektřinou regiony, které jsou těžko přístupné. A tím i dodávat teplo. Energii bude dodávat i plynárenským a ropným vrtným ostrovům na moři. Také i těžebnímu komplexu, jehož součástí jsou zlaté doly.

Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle"
Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle" Zdroj: youtube

Greanpeace vnímá tento nápad jako vysoce rizikový už jen z důvodu, že elektrárna bude na místě se špatným počasím. Podle Trendu mají pochybnosti, že se elektrárna proti vnějším ohrožením bude skutečně moct ubránit.

Zároveň spolu s kritiky připomínají dřívější ruské a sovětské jaderné havárie, protože jedna z nich se stala teprve před dvěma týdny. Poukazují také na to, že Akademik Lomonosov může výrazně znečistit Arktidu. O tomto zařízení se vyjádřili jako o „plovoucím Černobylu“.

Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle"
Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle" Zdroj: youtube

Elektrárna, která má dva nukleární reaktory, je dlouhá 140 metrů a fungovat by měla 40 let. Na její palubě by se měla nacházet 70členná posádka.

Domů
Sdílet
Diskuse