Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2019 14:04
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Ozářili vás radioaktivní krabi z Fukušimy, řekli Rusové lékaři, který ošetřoval vědce z nehody ve vojenském středisku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ruští lékaři dostali zvláštní vysvětlení.

Svět se poslední týdny zabývá tajemnou nehodou v jednom z vojenských zařízení na severu Ruska. Spekulace hovoří o tom, že Rusové ve středisku testovali nové rakety poháněné miniaturním jaderným reaktorem, ale experiment se nezdařil a reaktor vybuchl. Na místě zahynulo několik vědců a část z výzkumníků byla převezena do blízké nemocnice ve městě Archangelsk, upozornilo CNN.

Doporučeno
V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí 13. srpna 2019 13:17

Postupem času se na internetu začalo objevovat stále více informací o incidentu. Lékaři z tamní nemocnice se nechali slyšet, že jim nikdo předem neřekl o příchodu zraněných vědců, kteří se dostali do kontaktu s radioaktivními látkami.

Lékaři na zvýšenou míru radiace nebyli připraveni, což vyvrcholilo nálezem radioaktivního izotopu Cesium-137 v organismu jednoho z lékařů. Vysvětlení ruských úřadů však odmítlo jakékoli spojení s nehodou.

Doporučeno
Po výbuchu v Rusku byli do nemocnice převezeni radioaktivní pacienti. Lékaři prý nebyli předem varováni Po výbuchu v Rusku byli do nemocnice převezeni radioaktivní pacienti. Lékaři prý nebyli předem varováni 17. srpna 2019 20:52


Místní úřady zveřejnily prohlášení, podle kterého se Cesium-137 dokáže ukládat v mořských plodech, jako jsou ryby či řasy, ale i v houbách. Prohlášení proto konstatuje, že tento radioaktivní izotop se do těla lékaře dostal prostřednictvím potravin. Vládní zástupci údajně lékaři v nemocnici řekli, že si zřejmě na dovolené v Thajsku vychutnal kraba, který byl kontaminován prvky z jaderné katastrofy ve Fukušimě.

Doporučeno
V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí 13. srpna 2019 13:17


Ruská vláda tedy odmítla, že by nález izotopu souvisel s ošetřováním zraněných osob z vojenského střediska, kde 8. srpna výbuch zabil pět vědců.

Domů
Sdílet
Diskuse