Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2019 10:20
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Atmosféra Marsu byla kdysi hustá a povrch planety plný vody

TECH NASA
Uložit Uložené

Dosavadní měření si však navzájem protiřečila.

NASA i soukromá společnost SpaceX vedená Elonem Muskem se aktuálně snaží o podrobnější zkoumání Marsu. Americká kosmická agentura chystá misi s výzkumným vozidlem Rover schopným analyzovat jeho povrch na červenec 2020, SpaceX zas mluví o vybudování základny se stálou přítomností člověka do roku 2028. 

Stále více se dozvídáme i o tom, jak Mars vypadal v minulosti. Dnes je to chladná a výrazně nehostinná planeta plná oxidu uhličitého, ale Digital Trends píše, že před miliardami let se jeho povrch a atmosféra výrazně podobaly té na Zemi

Hustá vrstva plynů dokázala na Marsu udržovat teplo a kondenzovala v ní voda, která tak pokryla i samotný povrch – nikoho nepřekvapí, že toto je jedna ze základních podmínek pro existenci života.

Vědci chtějí podobu atmosféry Marsu před miliardami let odhadnout podle velikosti izotopů kyslíku ve vzorcích sebraných z jeho povrchu. Podle webu platí, že čím jsou tyto izotopy větší, tím je pravděpodobnější, že většina z nich zůstávala v blízkosti plynného obalu planety. Ty menší jednoduše odletěly a ztratily se ve vesmíru. 

Problémem je, že poměr těchto izotopů se na Marsu mění i během dne, dosavadní výsledky tedy vědcům moc neposloužily. Změnit se to má až díky studii, kterou vedl Timothy Livengood a zmiňuje ji NASA na svém webu.

Doporučeno
Před dvěma miliardami let přišla katastrofa. Na Zemi téměř zanikl veškerý život Před dvěma miliardami let přišla katastrofa. Na Zemi téměř zanikl veškerý život 5. září 2019 19:13

Jeho tým totiž jako první dokázal vysledovat hodnoty během dne na Marsu ze stejných zařízení, ne porovnáváním hodnot z různých přístrojů. 

Tento výsledek tak vědcům umožní správně interpretovat i předchozí měření, která si často navzájem protiřečila. Až dosud to byl jeden z největších oříšků, jelikož počet senzorů a satelitů, přes které umíme izotopy na Marsu aktuálně měřit, je kvůli nehostinnému prostředí stále limitovaný.

Domů
Sdílet
Diskuse