Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2019 10:14
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Český film po 30 letech slaví studentského Oscara. „Jsem neskutečně šťastná,“ říká autorka

FILMY A SERIÁLY FILM OSCAR
Uložit Uložené

Režisérka a studentka pražské FAMU zaujala Americkou filmovou akademii.

Česká kinematografie slaví významný úspěch. Poprvé od roku 1989 se totiž tuzemskému filmu podařilo získat studentského Oscara. Toto prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd naposledy získal film Ropáci od Jana Svěráka. Nyní jej po 30 letech obdržela režisérka a studentka pražské FAMU Daria Kaščejevová (Daria Kashcheeva) za svůj snímek Dcera. Informovala o tom FAMU na svých stránkách.

Krákometrážní snímek nadané autorky se soustřeďuje na příběh otce a dcery, kteří si k sobě snaží po letech najít cestu a napravit nalomený vztah. Díky dojímavému ději a unikátnímu výtvarnému pojetí film porazil konkurenci čítající více než 1600 snímků. Se svým dílem režisérka sklidila úspěch i na řadě festivalů.

 

Z nejnovějšího úspěchu je samozřejmě nadšená jak sama autorka, tak i její škola. „Studentský Oscar se po 30 letech vrací na FAMU,” uvedla škola ve svém prohlášení. FAMU úspěch vnímá také jako potvrzení vysoké kvality svých studentů.

Podle ředitelka Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Fraňkové se navíc jedná o motivaci pro mladé filmaře u nás a zároveň připomněla, že do semifinále se probojoval i další český film – Pouštět draka.

Doporučeno
Představitel Harryho Pottera řekl, že by rád přijel do Česka a poznal Vojtu Kotka osobně Představitel Harryho Pottera řekl, že by rád přijel do Česka a poznal Vojtu Kotka osobně 8. září 2019 16:51

A co říká sama autorka? „Jsem nesmírně šťastná, že můžu zastupovat naši školu před americkou akademií v tak prestižní soutěži, jako je studentský Oscar,” uvedla Daria, které tímto gratulujeme. Slavnostní vyhlášení proběhne 17. října v Los Angeles.

Domů
Sdílet
Diskuse