Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 16:05
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Hraní na telefonu během sezení na záchodě může vést k vážným zdravotním problémům

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sám se zamysli nad tím, kolikrát denně si s sebou na záchod vezmeš telefon.

Kdysi byly noviny či časopisy na záchodě jakousi samozřejmostí. Efektivně zkrátily čas a spojily příjemné s užitečným. Časem se zvyk změnil, magazíny ze záchodů zmizely, ale když si zapomeneme telefon, jsme ochotni se pro něj vrátit.

Tak alespoň píše studie ještě z roku 2015, která rovněž dokázala, že 9 z 10 lidí si telefon na záchod skutečně bere, zmiňuje healthline

Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky
Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky Zdroj: pexels

Přestože však procházet sociální sítě nebo maily vedle provádění každodenní potřeby je skutečným urychlením času, může to mít i následky na zdraví.

Ve skutečnosti však není špatný telefon a magazíny, ale fakt, že se člověk snadno zapomene. Dlouhé sezení na záchodě může vést k hemoroidům. Je důležité udělat, co musíš a odejít.

Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky
Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky Zdroj: pexels

Dalším problémem užívání smartphonu na záchodě je to, že se může kontaminovat fekálními bakteriemi. Výzkum z roku 2017 dokázal, že obrazovka telefonu je dokonce špinavější jako záchodová mísa. Doktor Del Rosine připomíná, že je důležité mýt si ruce, telefon i záchod. Pokud je pro tebe telefon na záchodě nezbytný, lékař doporučuje následující:

„Před spláchnutím zavřete záchodovou mísu. Při každém spláchnutí totiž létají fekální částice do vzduchu a přistávají všude kolem. Na vás, na váš telefon, dokonce i zubní kartáček, pokud jste doma.“

Doporučeno
Muž chtěl překonat bizarní rekord v sezení na záchodě. Zvládl úctyhodných 5 dní Muž chtěl překonat bizarní rekord v sezení na záchodě. Zvládl úctyhodných 5 dní 15. července 2019 14:26
Domů
Sdílet
Diskuse