Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Epic Drama
23. září 2019 v 13:55
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Je seriál Project Blue Book novou Aktou X?

Je seriál Project Blue Book novou Aktou X?
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nový seriál vychází ze slavného amerického projektu, který za 17 let svého působení zaznamenal 12 618 pozorování UFO.

V 50. letech vládla ve Spojených státech paranoia. Studená válka spěla ke svému vrcholu a atmosféra v zemi vedla obyvatele k vyšší obezřetnosti a podezřívavosti. Po události z léta 1947, kdy obchodník Kenneth Arnold u hory Mount Rainier spatřil devět jasných objektů letících extrémní rychlostí, se roztrhl pytel s nahlášenými pozorováními UFO. Doba tomu přála. 

Kvůli vzrůstajícímu počtu případů byl spuštěn Project Blue Book (projekt Modrá kniha), jehož cílem bylo jednotlivé případy rozšifrovat a určit, zda mohou znamenat národní ohrožení. Od spuštění projektu v roce 1952 až do jeho ukončení v roce 1969 bylo nahlášeno 12 618 případů pozorování UFO. V naprosté většině případů šlo o běžné přírodní úkazy nebo klasické letouny, ale 701 zpráv nebylo nikdy vysvětleno.

O projektu byla v roce 1978 natočen televizní seriál Project UFO, který skutečnou podobu vyšetřování silně zdramatizoval a pracoval s nízkým rozpočtem. S výrazně vyššími ambicemi k materiálům přistoupila nová seriálová adaptace s názvem Project Blue Book, kterou má na svědomí David O’Leary ve spolupráci s výkonným producentem Robertem Zemeckisem (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump). 

Do hlavní role Dr. J. Allen Hynka byl obsazen Aiden Gillen (Peaky Blinders, Game of Thrones) a společně s Michaelem Malarkeyem v roli kapitána Michaela Quinna vytvořili duo, které se musí vypořádat nejen s pozorováním neidentifikovatelných létajících objektů, ale i s případnými zásahy vlády do jejich práce. Na rozdíl od Akty X, která stojí na chemii mezi ústřední dvojicí, ale Project Blue Book sází spíše na vykreslení atmosféry doby, kdy probíhala Studená válka a nikdo si nemohl být ničím jistý. 

Je seriál Project Blue Book novou Aktou X?
Zdroj: Epic Drama

Seriál si udržuje mysteriózní tón a zároveň těží z reálných podkladů. Dvojice mužů hledajících pravdu z pozorováním UFO má nad sebou vysoce postavené generály Neala McDonougha (Legends of Tomorrow) a Michaele Harneyho (Orange is the New Black), kteří dohlíží na výsledky jejich práce a jejichž vystupování do seriálu vnáší prvky konspirace. Atmosféra jednotlivých epizod je díky tomu jistým odrazem eisenhowerské Ameriky, do které se divák dostává také díky skvělým kostýmům a scénografii.

Radost pohledět je i na Aidena Gillena, kterého můžeš znát jako Littlefingera z Game of Thrones. Ten v námi publikovaném rozhovoru prozradil, že jej i díky filmu Blízká setkání třetího druhu od Stevena Spielberga tématika UFO vždy fascinovala. A svoji vášeň odrazil i ve svém hereckém výkonu, kdy bravurně zahrál excentrického a mimořádně inteligentního doktora Hynka. Pomocí vyhýbavých pohledů a tišší mluvy zdůraznil jeho sociální nedostatky, ale zároveň nevypustil nic z jeho výstřednosti. 

Je seriál Project Blue Book novou Aktou X?
Zdroj: Epic Drama

Jako hlas rozumu je zajímavé sledovat jeho střet s Malarkeyem, který si potřebuje hlavně zachovat jméno, udržet kariéru a vědecká vysvětlení UFO, či dopátrání se až k jádru věci, pro něj nehrají prim. Nejen tímto rozkolem tvůrci seriálu poukazují na vlivy, kterým projekt Blue Book musel během let svého fungování čelit a které měly mnohdy spíše politický než vědecký charakter.

A ačkoli se Project Blue Book nevyhýbá některým žánrovým klišé, není to na škodu. K atmosféře 50. let totiž agenti ve stínu a náznaky konspirace vedoucí až k nejvyšším patrům politiky, tak nějak patří. Dějovou linku navíc doplňuje nečekaný milostný příběh. Očekávej tedy spíše oddychovou zábavu s nádechem mysteriózna, pomocí níž nahlédneš do minulosti, zažiješ atmosféru paranoidní doby a budeš moci na několik hodin vypnout u desíti epizod, z nichž každá otevírá nový případ. 

Seriál nalezneš na televizní stanici Epic Drama.

Domů
Sdílet
Diskuse