Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2019 9:17
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Nové fotografie ti ukážou Mars, jak jsi jej ještě neviděl. Duny připomínají zmrzlinu

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Mars jako nikdy předtím.

Nové fotky z Marsu odhalují tajemství, ale i kouzla rudé planety. Podívejme se na dvě fotky, které CNN, vybralo a řekneme ti, co se za nimi skrývá.

 

Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí
Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí Zdroj: ESA/Roscosmos/CaSSIS,

Tato fotka je z tohoto týdne, patří European Space Agency and Roscosmos a ukazuje severní polární duny na Marsu. Zima na pólech způsobuje, že na dunách je v tenké vrstvě ledový oxid uhličitý. Na jaře se tato vrstva přemění na páru okamžitě, ale rozmrazuje se postupně, z dolní části duny až po tu vrchní.

Postupné rozpouštění způsobuje, že se mezi pískem a vrstvou ledu, který ještě netaje, zachycuje plyn. Když taje led, tak z trhlin plyn vybuchuje a s ním i písek. Právě to způsobuje tmavé části, čímž celá fotka připomíná jakýsi koláč či zmrzlinu.

 

Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí
Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí Zdroj: NASA

NASA zachytila obrázek z kráteru Danielson. Ten se táhne 67 kilometrů přes jihozápadní část Marsu.

Detailní fotografie ukazuje skály a písek v kráteru, které se spojily a jakoby zmrzly v čase. To, jak kráter vypadá, dokazuje, že se měnil. Zatímco některé části odolaly erozi, jiné zmizely, ale zanechaly po sobě stopu. NASA říká, že právě to vytváří vrstvy, které vypadají skoro jako schody. Modrý písek, roztroušený po hřebenech, fotografii dodává na kráse.

Doporučeno
NASA si nevšimla asteroidu, který se řítil k Zemi. Byl největší za poslední století NASA si nevšimla asteroidu, který se řítil k Zemi. Byl největší za poslední století 20. září 2019 14:05
Domů
Sdílet
Diskuse