Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2019 11:51
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Policie v USA používá Teslu Model S jako služební vozidlo. Při jedné z honiček se vybila

TECH
Uložit Uložené

Podezřelý řidič nakonec ujel, pokračování v honičce totiž bylo příliš nebezpečné.

Policie v kalifornském Fremontu používá jako služební vozidlo Teslu Model S, informuje The Mercury News. Motivací je zřejmě ochrana životního prostředí a snížení nákladů za benzín. 

Elektromobily ale stále mají své limity, jak se tento týden přesvědčil policejní důstojník Jesse Hartman. V Tesle začal pronásledovat podezřelé vozidlo, brzy však musel do vysílačky zahlásit, že mu v bateriích zbývá jen necelých 10 kilometrů dojezdu.

Během honičky v rychlostech blížících se k 200 km/h, samozřejmě, energie z jakéhokoliv eletromobilu mizí ještě mnohem rychleji, než při běžné jízdě. 

Hartman proto musel požádat kolegy, aby se ve stíhací sestavě přeskupili. Honička nakonec trvala jen osm minut, podezřelý totiž dorazil do hustšího provozu a namísto pokusů o nebezpečné manévry či dokonce střelby na vozidlo, se raději policie stáhla.

Polícia v USA používa Teslu Model S ako služobné vozidlo. Pri jeden z naháňačiek sa vybila
Polícia v USA používa Teslu Model S ako služobné vozidlo. Pri jeden z naháňačiek sa vybila Zdroj: Fremont Police Department

Zatímco se kolegové ve spalovacích vozidlech pohodlně vrátili zpět do města, Hartman v Tesle Model S musel namísto plnění dalších povinností hledat nabíjecí stanici v San Jose. 

Noviny dále odhalily, že Tesla z neznámých důvodů nebyla nabitá, méně energie tedy měla už ráno. Mluvčí fremontské policie však důvody neupřesnila. Podezřelé auto nakonec policie našla, řidič se v něm však už nenacházel.

Doporučeno
Tesla Model 3 už má interiér kompletně bez kůže. Musk vyhověl aktivistům z PETA Tesla Model 3 už má interiér kompletně bez kůže. Musk vyhověl aktivistům z PETA 2. září 2019 10:09

Zmíněný Model S ve službách policie byl vyroben už v roce 2014 a Fremont za něj zaplatil 61 tisíc dolarů, přičemž rok trvala pouze montáž vysílaček a nezbytné výbavy.

Policie má vozidlo hlavně na testování v rámci pilotního programu, kdy analyzuje, zda se jí elektromobily vůbec vyplatí nebo ne. Použitý Model S prý stál o 20 tisíc dolarů více než jeden zbrusu nový Ford Explorer, který nakonec honičku převzal.

Náklady se však mají vrátit na ušetřených penězích za palivo. Tesle prý na konci běžné služby v bateriích zbývá ještě 40 až 50 % energie.

Domů
Sdílet
Diskuse