Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2019 13:46
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Elon Musk již zanedlouho prozradí více o vesmírné raketě Starship. Opět má dostat člověka na Měsíc

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Další testovací let je naplánován na říjen.

Pokud na chvíli zapomeneme na Teslu, za největší a nejdůležitější projekt Elona Muska můžeme nepochybně označit vesmírný program s názvem SpaceX

Cnet zmiňuje, že nejžhavějším žolíkem 48letého vizionáře s plány cestovat na Mars zůstává vesmírná loď Starship, o které bychom se měli více detailů dozvědět už zítra.

28. září totiž bude 11. výročím letu rakety Falcon 1, která jako první z portfolia SpaceX dosáhla oběžné dráhy Země.

Musk už předem oznámil, že Starship čeká přibližně 20kilometrový let naplánovaný na říjen 2019. Krátce na to by loď měla být schopná proletět i kolem Země.

Minimálně jeden ze dvou existujících exemplářů strojů Starship proto už v oblasti Boca Chica v Dominikánské republice nabírá finální podobu. Během příštích testů by ho měla pohánět trojice motorů Raptor naplněná podchlazeným tekutým metanem a kyslíkem.

Starship by navíc kromě cesty na Mars měla v budoucnu nabízet i běžné komerční lety do vesmíru

O tom, že program postupuje velmi rychle svědčí nedávný test jednomotorové verze velké lodě Starship nazvaný Starhopper. Ten proběhl v srpnu a raketa se během něj vznesla do výšky 150 metrů a předvedla ukázkové opětovné přistání.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Právě schopnost vrátit se na zem bez poškození je pro Space X důležitá. Klíčovou vlastností programu SpaceX je totiž opakovaná využitelnost většiny dílů, což výrazně šetří náklady.

Meziplanetární verze Starship vyžaduje, aby každý z motorů Raptor dosáhl tahu alespoň 170 tun, nynější testy však dokázali, že unese i více než 200 tun. 

CNET navíc píše, že Starship bude na své nejdůležitější misi ještě připevněna k již známé a dobře funkční raketě Super Heavy. Ve finále tedy může být dohromady při startu použito až neuvěřitelných 41 motorů Raptor.

Doporučeno
NASA představila interaktivní web, kde zažiješ celé přistání na Měsíci. Konspirátorům nedává šanci NASA představila interaktivní web, kde zažiješ celé přistání na Měsíci. Konspirátorům nedává šanci 19. července 2019 19:57

Takový výsledek by bez problémů sesadil Saturn V z pomyslného postu nejvýkonnější rakety, jakou kdy lidstvo vyrobilo. Saturn V ale i tak zůstane v dějinách navždy zapsán jako stroj, který v roce 1969 dostal člověka na Měsíc.

Domů
Sdílet
Diskuse