Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2019 8:20
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Rusové pijí pořád méně, podle posledních měření klesla konzumace alkoholu o 43 %. Mohou za to změny v zákonech

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Díky změně životního stylu se dnes Rusové dožijí vyššího věku.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pijí Rusové o 43 % méně než v roce 2003. The Guardian tvrdí, že za výsledkem stojí především Vladimir Putin a jeho prosazování změn v zákonech. Staré známé klišé o Rusech milujících alkohol už proto přestává být pravdivé.

Už i Němci a Francouzi pijí více

Podle WHO pijí Rusové průměrně méně alkoholu než Němci a Francouzi. Přestože je Rusko stále jednou ze zemí s nejvyšší mírou konzumace alkoholu, pokles na téměř polovinu za 16 let je důkazem, že dobrá opatření v zemi mohou pomoci. Zatímco v roce 2003 konzumoval průměrný Rus více než 20 litrů alkoholu na osobu za rok, v roce 2016 to bylo jen něco nad 11 litrů. Německo i Francie měly v roce 2016 průměrnou konzumaci alkoholu nad 12 litrů na osobu.

Doporučeno
Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu? Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu? 28. dubna 2018 23:31

Mimo jiné, nižší spotřebě dopomohl zákaz prodeje alkoholu po jedenácté večer a určení minimální ceny za alkohol. Ve velké míře pomohla i kampaň, která propagovala zdravý životní styl. Zdá se, že se to osvědčilo a pozitivní výsledky na zdraví jsou již citelné. Podle WHO dosáhla střední délka života i díky menší míře pití alkoholu rekordní úroveň: 68 let u mužů a 78 let u žen.

Domů
Sdílet
Diskuse