Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. dubna 2018 23:31
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Zjištění vědců Chief Medical Officers hovoří jasně.

V mnoha částech světa je popíjení alkoholických nápojů běžnou součástí života či různých společenských událostí. Přesto s sebou nese požívání alkoholických nápojů značná zdravotní a sociální rizika spojená zejména s jeho omamnými a toxickými účinky. Kdy je však pití alkoholu už skutečným problémem?  

Kolik už je příliš?

Abych odpověděl na výše položenou otázku, využiji závěry Chief Medical Officers z Velké Británie (CMO). Ti stanovili maximální množství alkoholu na týden, které by člověku nemělo způsobovat větší sociální či zdravotní rizika. Zjištění CMO hovoří o maximálně 14 jednotkách alkoholu přijatého za týden v případě mužů a 7 jednotkách přijatého alkoholu u žen.

Taková „jednotka“ přitom představuje 150 ml vína, 350 ml piva nebo 40 ml destilátu. V přepočtu tak mluvíme zhruba o 2 litrech vína, 5 litrech piva či 0,5 litru tvrdého alkoholu pro muže, přičemž za jeden den by neměly být vypité více než 4 takové nápoje (u žen více než 3).

Pět dní se udržovat střízlivý, aby sis to následně vše vynahradil v pátek večer, tedy určitě není to správné řešení. Nápoje by měly být rovnoměrně rozloženy během týdne či během pár dní. Jakmile tato množství překračuješ, gratulujeme, můžeš se oficiálně zařadit do určité skupiny alkoholiků, které si rozebereme níže.

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?
Zdroj: pixnio.com

Typy alkoholiků

Každý alkoholik je jiný a kromě důvodů, pro které pije, se liší i způsob, jakým pije, resp. jak se pomocí alkoholu vyrovnává se životem. Z tohoto důvodu se musí být léčba přizpůsobovat konkrétním okolnostem. Ne vždy však byli alkoholici roztřídění podle určitých kritérií a alkoholismus byl tak brán jako jeden celek. Tím pádem byla i léčba u všech aplikovaná stejně, což mělo samozřejmě nulové nebo dokonce nepříznivé dopady na samotné pacienty.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Podle studie Dr. Howarda Mosse, výzkumného pracovníka National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, existuje 5 různých typů alkoholiků. Pojmenoval je následovně: Young Adult, Young Antisocial, Functional, Intermediate Familial, Chronic Severe.

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?
Zdroj: pixabay.com

Young Adult

První skupina bude pro všechny určitě velmi známá. Náctiletí, kteří celý týden čekají na pátek, aby se opět opili do němoty nebo jak se slušně říká, „zresetovali si hlavu“, odpočinuli si od problémů ve škole, zapili úspěchy či neúspěchy dosažené přes pracovní týden, jednoduše na chvíli vypnout.

Tak bychom tuto skupinu mohli vyobrazit v našich končinách. Mladí dospělí tvoří největší skupinu alkoholiků, přičemž např. v USA představují až 32 % pijáků. Jejich průměrný věk je 20–24 let a alkoholismus jako takový u sebe jako problém vůbec nevnímají, protože si ho ani nejsou vědomi. Protože nejde o dennodenní pití, ale nárazové požívání většinou tvrdého alkoholu, přítomnost problému si oni nebo jejich příbuzní nepřipouštějí. Proto i alkoholici z této skupiny zřídka hledají odbornou pomoc.

Young Antisocial

Druhá kategorie alkoholiků je také poměrně bohatě zastoupena (21 %). Průměrný věk členů je 26 let, avšak na rozdíl od Young Adult tito pijáci začali s pitím mnohem dříve, počínaje 15. rokem, a rozvíjeli alkoholismus do 18. roku života. Pití je také charakteristické svou nárazovostí.

Doporučeno
Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů 17. října 2023 11:00

Velmi častým jevem u této skupiny je, že až 50 % z nich má rodinného příslušníka závislého na alkoholu. Oproti první kategorii Young Adult, Antisocial více inklinují i k užívání jiných drog, zejména marihuany, kokainu a opiátů. Každý třetí člen bude nakonec hledat i odbornou pomoc při boji s alkoholismem.

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?
Zdroj: pixabay.com

Functional

Functional – název třetí, už mnohem nebezpečnější skupiny pijáků. Funkční alkoholik je ten, který pije denně, přičemž obvykle požívá nejméně 5 standardních alkoholických nápojů během jednoho dne (viz jednotky alkoholu). Průměrný věk je mnohem vyšší než u předešlých dvou skupin, většina funkčních alkoholiků se nachází ve středních letech.

Za funkční jsou považováni, protože se jim i přes nadměrné pití stále daří udržovat dobré vztahy s blízkými a v práci. I když je jejich fungování ve společnosti relativně bez problémů, první problémy se objevují s jejich zdravotním stavem. Trávicí a nervová soustava, to jsou první oblasti, u kterých dochází ke komplikacím kvůli nadměrnému pití. V USA tvoří zhruba 19 % všech alkoholiků.

Intermediate Familial

Stejnou část (19 %) vykazuje v USA i čtvrtá kategorie přezdívaná Intermediate Familial. S alkoholem začínají již v adolescentním věku, avšak alkoholismus se naplno projeví „až“ kolem 30. roku života. Polovina závislých trpí nebo má zkušenosti s těžkou formou deprese a u čtvrtiny je diagnostikována bipolární porucha, která je charakterizována výraznými výkyvy nálady, myšlení, tělesné a psychické aktivity a chování.

Doporučeno
Tři roky jsem nepila alkohol. Kvůli tomu, co se stalo Tři roky jsem nepila alkohol. Kvůli tomu, co se stalo 13. října 2023 11:00

U nemocného se střídají období deprese s fázemi mánie. V rámci této skupiny je také bohatě zastoupeno užívání drog, přičemž nejčastěji je zneužívána marihuana a kokain. Přibližně 25 % jednotlivců zařazených do této třídy vyhledá pomoc odborníka.

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?
Zdroj: pixabay.com

Chronic Severe

Finální stadium alkoholismu. Jedinec patřící do poslední a nejtěžší kategorie alkoholismu je pouze jedním z 9 % takových alkoholiků v USA. Neustále opilý zoufalec, na kterém je to okamžitě vidět. Toto je nejčastější stereotypní představa o alkoholikovi. Platí to však pouze pro tuto skupinu. Většinou se sem zařazují muži s vyšší než průměrnou rozvodovou mírou. Téměř u poloviny jsou diagnostikovány poruchy osobnosti a celková míra jiných duševních onemocnění je vyšší než v kterékoliv jiné skupině.

S chronickým alkoholismem jsou také spojena srdečně-cévní onemocnění, nevratné poškození jater, nedostatek vitamínů a minerálů atd. Ruku v ruce s alkoholem jdou samozřejmě i jiné drogy. Navzdory těmto vážným skutečnostem mají právě tito pijáci největší pravděpodobnost získání podpory, jelikož více než 65 % se nakonec odváží vyhledat odbornou pomoc, což může být způsobeno uvědomováním si své bezvýchodné situace.

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?
Zdroj: pixabay.com

Škodlivost alkoholu

Škodlivostí dvaceti různých drog se v roce 2010 zajímal vědecký tým v čele s profesorem Davidem J. Nuttem, přičemž brali v úvahu fyzické následky, která droga způsobí uživateli, stupeň závislosti drogy a dopad jejího užívání na rodinu, komunitu a společnost.

Doporučeno
Se sober shamingem se setkalo 36 % Čechů. Když nechtějí pít alkohol, používají bizarní výmluvy Se sober shamingem se setkalo 36 % Čechů. Když nechtějí pít alkohol, používají bizarní výmluvy 8. září 2023 19:00

Konkrétně byly drogy vyhodnocovány podle 16 kritérií: 9 zahrnovalo poškození způsobené uživateli, 7 se týkalo škodlivosti, jakou droga způsobuje pro společnost. Jedná se o tzv. MCDA způsob hodnocení (multicriteria decision analysis). A výsledky velmi překvapily. Ukázalo se, že současná klasifikace drog ve světě absolutně neodpovídá jejich potenciální nebezpečnosti. Celou studii dávám do odkazu.

Je každotýdenní opíjení neškodné, nebo můžeme mluvit o počáteční fázi alkoholismu?
Zdroj: sci-hub.tw
Domů
Sdílet
Diskuse