Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. října 2019 18:54
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Zařízení vyrobené pro sběr odpadu z oceánu konečně funguje, tvrdí vynálezce

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejnovější prototyp zachycuje židle, ale i mikroplasty.

Obrovské zařízení na sbírání plastu v Tichém oceánu konečně dělá svou práci tak, jak se předpokládalo, oznámil ve středu jeho vynálezce. Nizozemská nezisková organizace Ocean Cleanup tvrdí, že jejich nejnovější prototyp zachycuje obrovské odpadky až po malinké mikroplasty, informuje CNN

„Jsem velmi pyšný, že vám všem dnes mohu oznámit, že už sbíráme plasty,“ řekl zakladatel a generální ředitel společnosti Ocean Cleanup Boyan Slat na tiskové konferenci v Rotterdamu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Ocean Cleanup (@theoceancleanup),

Systém na zachycování plastů má tvar písmene U, je to v podstatě síť, která je pod hladinou vody. Pohybuje se zároveň s proudem a shromažďuje plasty, které plavou v okolí. Síť není dlouhá a tedy v případě, že by se do ní zamotaly ryby, ji mohou jednoduše podplouvat.

Doporučeno
Vědci objevili nový druh plastového znečištění a je pořádně nebezpečné Vědci objevili nový druh plastového znečištění a je pořádně nebezpečné 26. června 2019 13:37

Tento systém je umístěn mezi Havají a Kalifornií. Oceánské proudy totiž odpad ženou právě tam, což způsobilo, že rozloha odpadků v dané oblasti je třikrát větší než Francie. Ocean Cleanup plánuje sestavit flotilu těchto zařízení. Myslí si, že za pět let množství odpadu zmenší na polovinu.

 

Zariadenie vyrobené na zbieranie odpadu z oceánu konečne funguje, hovorí vynálezca
Zariadenie vyrobené na zbieranie odpadu z oceánu konečne funguje, hovorí vynálezca Zdroj: instagram/theoceaacleanup

Systém vyplul poprvé v září minulého roku a hned oznámili problémy. V prosinci přiznali, že jejich výrobek odpad nesbírá. V lednu se jejich zařízení rozpadlo, obrovská část se odpojila. To znamenalo, že celý systém museli dotáhnout zpět na břeh spolu s 2000 kilogramy odpadků.

V červnu projekt obnovili a opět pustili do oběhu, tentokrát jde všechno podle plánu. „Nyní máme samostatný systém, který využívá přírodní síly oceánu a zachycuje tak plasty,“ uvedl Slat.

Domů
Sdílet
Diskuse