Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2019 18:19
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

19 lidí zemřelo a více než 1000 skončilo v nemocnici kvůli vapingu. Vědci nacházejí chemické popáleniny na plicích pacientů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědcům se pomalu daří přicházet na to, co souvisí s úmrtími způsobenými vapingem.

Do dnešního dne bylo oficiálně potvrzeno 19 úmrtí v souvislosti s kouřením e-cigaret, informuje CBS. Od března 2019 se veřejnost dozvídá o četných případech, kdy měli lidé kouřící elektronické cigarety zdravotní problémy a bylo nutné je hospitalizovat. Dosud bylo potvrzeno 1080 podobných případů. Stěžovali si na dušnost i v bolest hrudi, přičemž z četných vyšetření následně vyplynulo, že tzv. vaping a zdravotní problémy přímo souvisí. 

Situací se již začaly zabývat i vědci, kteří prozkoumali plíce 17 nemocných pacientů. Podle výsledků autoři studie tvrdí, že poranění připomínají chemické popáleniny.

Doporučeno
Je mu 18, ale lékařské snímky ukázaly, že má plíce sedmdesátníka. Objevil se další případ spojený s kouřením e-cigaret Je mu 18, ale lékařské snímky ukázaly, že má plíce sedmdesátníka. Objevil se další případ spojený s kouřením e-cigaret 13. září 2019 9:09

„Něco podobného můžeme sledovat při vystavení toxickým chemickým výparům, jedovatým plynům a toxickým látkám,“ říká vědec. Zároveň ale dodává, že se zatím podařilo prozkoumat jen malou část problematiky. Problémem mohou být neoriginální náplně, do kterých dávají výrobci i chemické kontaminanty nebo vedlejší produkty, které do nich nepatří. 

Odborníci dodávají, že následky vapingu jsou výrazně jiné než u uživatelů marihuany nebo běžných kuřáků. Zároveň upozorňují lidi na celém světě, aby užívání e-cigaret omezili nebo alespoň nakupovali náplně jinde než z černého trhu.

Doporučeno
Počet úmrtí souvisejících s vapingem se opět zvýšil, mrtvých je už 11 Počet úmrtí souvisejících s vapingem se opět zvýšil, mrtvých je už 11 26. září 2019 19:02

Domů
Sdílet
Diskuse