Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva společnosti
7. listopadu 2019 16:54
Čas čtení 0:00
Sponzorovaný obsah

Proč mám akné právě já? Mohou za to zlozvyky i strava

MÓDA
Uložit Uložené

Kouření či rafinovaný cukr. Možné příčiny akné můžeš eliminovat.

Jen málokdo má perfektní pleť. V mladém věku se její nedokonalost často projeví v podobě akné. To nemá být útěcha. Je přirozené, když tě akné zlobí. Jde přeci o tvůj zevnějšek, který neskryješ.

Jak je možné, že někomu v tvém věku se akné úspěšně vyhýbá, zatímco jiní s ním bojují?

Nepostřehnutelný zánět

V kůži každého z nás se každý den odehrává spousta přirozených procesů. Mužské hormony tvoří maz v mazových žlázách. A právě maz je jedním z faktorů, který může být příčinou vzniku akné

Akné můžeš vnímat jako stav, za který může špatné fungování mazové žlázy. V normálním případě maz chrání kůži voděodolnou vrstvou, ale vlivem hormonálních změn dochází k jeho nadměrnému vylučování a tvá pleť se proto stává mnohem mastnější. 

„Akné jako takové dědičné není, ale typ kůže se zvýšenou tvorbou mazu s následným sklonem ke vzniku akné.“ Říká dermatoložka MUDr. Ivana Plecháčová. Vedoucí lékařka centra Lasermed nám pomohla zodpovědět další otázky o akné.

Prečo mám akné a moji spolužiaci nie?
Prečo mám akné a moji spolužiaci nie? Zdroj: Unsplash

Příčin výskytu akné je totiž mnoho. Je dobré, pokud je poznáš, protože se jich můžeš zkusit zbavit

Může za to mléko a sladkosti?

Je pravda, že mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem cukru mohou způsobit zhoršení akné. Vynechat tyto potraviny můžeš s trochou vůle kdykoliv. Nezapomeň ale na alternativní výrobky, kterým doplníš vápník a jiné prospěšné živiny, které jsou v mléce. Na to, jak sacharidy a mléko ovlivňují tvorbu akné, odpovídá odbornice: 

„V poslední době se diskutuje o vlivu sacharidů a mléka, které zvyšují hladinu růstových faktorů s aknegenním účinkem. Mnoho pacientů odpozorovalo, že jim vadí sladkosti nebo třeba jen čokoláda, u jiných to zas neplatí, proto se jedná spíše o individuální reaktivitu.”

Prečo mám akné a moji spolužiaci nie?
Prečo mám akné a moji spolužiaci nie? Zdroj: Unsplash

Vyvolat akné mohou i jiné rafinované potraviny, jako je bílé pečivo, brambory nebo bílá rýže. Dále jsou to potraviny s vysokým obsahem vlákniny, oves, fazole a čočka či potraviny připravované na tuku. 

Může za to stres

Pokud jsi člověk, který denně čelí velkému tlaku, může si to odnést tvá pleť. To má za následek zhoršení projevů na kůži. „Při stresových reakcích se zvyšuje hladina hormonu kortikoliberinu, jehož receptory jsou nadměrně aktivní právě v sebocytech (mazových buňkách).“  Vysvětluje lékařka Ivana Plecháčová.

Potlačit stres můžeš například cvičením jógy nebo i tím, že prostě zvolníš tempo. Kromě pohybu a klidu je velmi důležitá i kvalitní strava a dobrý spánek. Zkus si ho dopřát 6–8 hodin denně, aniž bys před ním pracoval a sleduj změny. 

Způsob, jakým se staráš o svou pleť

Tvá pleť absorbuje světlo i vnější nečistoty. Pokud si ji pravidelně čistíš a chráníš pomocí kosmetiky, a přesto máš akné, možná bys měl zkusit změnit způsob. Některá mýdla mohou například narušit její rovnováhu.

Prečo mám akné práve ja? Môžu za to zlozvyky aj strava
Prečo mám akné práve ja? Môžu za to zlozvyky aj strava Zdroj: Unsplash

Naopak, existuje několik druhů citlivé kosmetiky. Najít tu správnou ti pomůže La Roche-Posay na své stránce infoakne.  

Nezbytné i zbytečné medikamenty

Každá tabletka má vedlejší účinky. Některé se projevují v podobě akné. „Akné jako nežádoucí účinek nejčastěji pozorujeme u pacientů užívajících kortikosteroidy; ať už celkově nebo dlouhodobě lokálně. Další halogenidy (bromidy, jodidy) jsou obsaženy v lécích proti nachlazení, astmatu, sedativech, ale i v potravinových doplňcích. Akné mohou vyvolat také vysoké dávky B komplex vitamínu.“ Vysvětluje dermatoložka. 

Jasné, že ne všechny léky můžeš ihned vynechat, ale za poradu s lékařem to stojí. Často totiž existuje i jiný způsob léčby. 

Kdy je nutné nasadit léky na akné? Jak dále odpovídá lékařka: „medikamentózní léčbu je nutné nasadit, pokud nestačí režimová opatření (hygiena kůže) a běžně dostupné kosmetické přípravky. Pak je namístě navštívit kožního lékaře, při lehčích formách vystačíme s lokální aplikací léčiv ve formě např. krémů, roztoků, u vážnějších stavů je třeba přikročit i k celkové léčbě – např. antibiotika nebo isotretinoin.“

Zlozvyky 

O škodlivosti kouření nemusí být řeč. Na rozdíl od léků ale můžeš cigaretu vynechat ihned. Budeš na to potřebovat dostatečně silné odhodlání, ale pozitivní účinky se mohou dostavit již za krátký čas.

K tvorbě akné přispíváš i drážděním pokožky, ať už nevhodným, příliš těsným a neprodyšným oblečením, chytáním obličeje neumytýma rukama a vymačkáváním zanícených pupínků. 

Pomůže mi selfie?

Se správnou péčí o svou pleť ti pomůže inovativní aplikace, kterou pomáhali vytvořit dermatologové. Bude na to potřebovat pouze tvé selfie. Jak je to možné?

Na základě analýzy, kterou dělali dermatologové na více než 7 tisíc tvářích s různými typy pokožky a stádii akné, dokáží posoudit stav tvé pleti. Na vyhodnocení se proto můžeš spolehnout s podobnou jistotou, jako na svého dermatologa. Toho budeš mít s aplikací vždy po ruce. 

Prečo mám akné práve ja? Môžu za to zlozvyky aj strava
Prečo mám akné práve ja? Môžu za to zlozvyky aj strava Zdroj: Unsplash

Nejlépe uděláš, když budeš svou pleť pomocí aplikace EFFACLAR SPOTSCAN pravidelně mapovat. Aplikace použije 3 Self otištěno z každé strany tvé tváře.

Pokud bude třeba, upozorní tě na konzultaci u dermatologa. I samotná lékařka Ivana Plecháčová oceňuje aplikaci jako vhodný nástroj na doporučení kosmetiky, ale jak dodává, „těžší formy akné určitě ihned k lékaři!“. Ještě předtím, než tak aplikace učiní, ti dá tipy, jak se postarat o svou pleť. Zlepšení stavu budeš se simulací před/po sledovat během celého roku.

Prečo mám akné práve ja? Môžu za to zlozvyky aj strava
Prečo mám akné práve ja? Môžu za to zlozvyky aj strava Zdroj: La Roche-Posay
Domů
Sdílet
Diskuse