Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2019 10:25
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Čína na Měsíci vypěstovala bavlnu. Za rok na místo vyšle zvířata

TECH ČÍNA
Uložit Uložené

Mise Chang'e-4 hlásí úspěch. Plány do budoucna jsou ale ještě odvážnější.

Číňané se v současné době aktivně podílejí na výzkumu prostředí Měsíce. Jak píše International Business Times, v rámci mise s názvem Chang'e-4 vypěstovali bavlnu. V mimozemských podmínkách se pokoušeli vypěstovat kromě bavlny také droždí, brambory, arábovky a vajíčka ovocných mušek.

Jako jediná se ze semínek nakonec uchytila bavlna. V průběhu jednoho lunárního dne (dva týdny na Zemi) ale její lístky nakonec uhynuly. V období 14 pozemských dní (jednoho lunárního dne) zde teploty vystoupí až na 127 °C, ale během lunární noci klesnou na mrazivých -170 °C, čímž vystaví živé organismy příliš nehostinným podmínkám.

3D rekonstrukce vypěstované bavlny

Čína na Mesiaci vypestovala bavlnu. O rok na miesto vyšlú zvieratá
Čína na Mesiaci vypestovala bavlnu. O rok na miesto vyšlú zvieratá Zdroj: Chongqing University

I když měla semena bavlny krátkou životnost, vědcům poskytla důležité údaje, které využijí při dalších vesmírných misích. Tým specialistů po pozdějším zkoumání usoudil, že se jim místo jednoho lístku podařilo vypěstovat rovnou dva.

Původně chtěli Číňané na Měsíc vyslat také zvířata, včetně malé želvy. Tyto plány se ale přesunuly na začátek roku 2020 ve spojitosti s misí Chang'e-6, informuje Digital Trends

Doporučeno
Elon Musk představil kosmickou loď Starship. Měla by bez problémů dostat lidi a náklad na Měsíc či Mars Elon Musk představil kosmickou loď Starship. Měla by bez problémů dostat lidi a náklad na Měsíc či Mars 29. září 2019 11:51
Domů
Sdílet
Diskuse