Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2019 11:11
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mír. Porota ji udělila premiérovi Etiopie

NEWS
Uložit Uložené

Nakonec získává cenu premiér z Etiopie Abiy Ahmed Ali, který během posledního roku zrušil obvinění z terorismu pro několik desítek aktivistů a bojuje za zmírnění ekonomického i politického tlaku v zemi.

16letá Greta Thunberg neuspěla mezi dalšími 300 kandidáty a nepodařilo se jí získat Nobelovu cenu za mír. Prestižní ocenění si původně měla vysloužit za svou iniciativu v enviromentální oblasti a celosvětovou studentskou kampaň, která má kompetentní zástupce jednotlivých států přimět, aby se k ochraně klimatu stavěly důsledněji. Věřily jí i sázkové kanceláře, pro které byla favoritkou.

Nakonec získává cenu premiér Etiopie Abiy Ahmed Ali, který během posledního roku zrušil obvinění z terorismu pro několik desítek aktivistů a bojuje za zmírnění ekonomického i politického tlaku v zemi.

Doporučeno
Oběšená figurína Grety Thunberg na mostě v Římě vyvolala obrovské znepokojení. Policie už zahájila vyšetřování Oběšená figurína Grety Thunberg na mostě v Římě vyvolala obrovské znepokojení. Policie už zahájila vyšetřování 8. října 2019 17:12

Během klimatického summitu OSN navrhla Greta Thunberg i konkrétní řešení, zároveň si vysloužila obrovskou vlnu kritiky od Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Podle ruského prezidenta je mladá Švédka řízena někým jiným z pozadí. Ani to však nakonec nestačilo.

Nominaci si vysloužila už v březnu, nominovali ji tři poslanci norské Socialistické levicové strany. Jelikož se Nobelova cena uděluje osobě, která udělá většinu práce pro přátelství mezi národy, v podobném duchu uvedli poslanci i důvod, proč by 16letá aktivistka měla cenu získat: „Nominovali jsme Gretu, protože klimatická hrozba je možná jednou z nejvýznamnějších příčin válek a konfliktů,“ řekl jeden z nominujících – Freddy André Övstegård pro Verdens Gang.

Domů
Sdílet
Diskuse