Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2019 22:51
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Češi senzačně zaskočili Albion a po sympatickém výkonu zvítězili

SPORT ČESKO
Uložit Uložené

Domácí reprezentaci se povedlo uhrát proti jednomu z nejlepších týmů světa výhru 2:1.

Suverén kvalifikační skupiny A o Euro, Anglický národní tým, přijel do České republiky. Přestože mělo jít o zápas prvního s druhým, nemastný neslaný výkon z Wembley a statistiky z minulých zápasů nenasvědčovali tomu, že by Český tým mohl být Anglické reprezentaci rovnocenným soupeřem. Opak byl však pravdou. I přes našlapanou soupisku hostů s největšími hvězdami nehodili domácí Lvi flintu do žita a ubojovali až neuvěřitelný výsledek.


První nečekaně zahrozil domácí tým, kdy v 1. minutě centorval z levé strany Jan Bořil a Patrik Schick zahrál tělem míč na Pickfordovu bránu. Stačily však pouze čtyři minuty hry, aby kat ze zápasu z Wembley, Raheem Sterling, utekl po levé straně po narážečce od Kanea, a Lukáš Masopust jej podkopl ve vápně. Pískala se penalta, ke které se postavil kanonýr útočník Tottenhamu, který střílel na Tomáše Vaclíka. Z přehledem před bouřícími Anglickými fanoušky proměnil střelou placírkou doprostřed.

Doporučeno
Slavia po parádním výkonu remizuje s Interem Milán 1:1 Slavia po parádním výkonu remizuje s Interem Milán 1:1 17. září 2019 20:51


Divoký začátek zápasu korunoval následný tlak českého týmu, který prahnul odměnit povzbuzující fanoušky v Edenu gólem. První náznak vyrovnání přišel v 8. minutě, kdy Král nacentroval do vápna, sražený centr se odrazil, a kolem Masopusta dorazil až k Coufalovi, který nádhernou střelou zprava prověřil Pickfordovu bdělost.


Nikdo nečekal, že minutu poté český tým najde odpověď na rychlý strike Angličanů. V 9. minutě poslal míč z rohu směrem k Čelůstkovi, který posunul míč na zadní tyč k Jakubu Brabcovi. Ten souhru stoperů dokončil nejlepším možným způsobem, když nedal kolenem Pickfordovi šanci. Češi se následně snažili hrát nátlakově, drželi balón prakticky stejně jako Albion a Stadion Sinobo jenom mohutně povzbuzoval.


V 16. minutě mohli jít Češi do vedení. Nabuzení z prvního gólu se přehouplo na všechny hráče, kteří začali stoprocentně plnit veškeré taktické pokyny. Tomu odpovídal i náběh na roh, který Souček tečoval a následně zakončoval Patrick Schick, který však po teči v letu netrefil správně balón.


Ve 20. minutě se k radosti hostujícího týmu zklidnilo tempo hry, bílí si drželi míč na kopačkách a vyčkávali. Klid však protnul ve 24. minutě Bořil, který vběhl do otevřeného prostoru před soupeřovým vápnem a ze vzdálenosti vystřelil. Anglický brankář byl však připravený. O minutu později kombinoval znovu Jan Bořil s Jakubem Janktem, ten však nakonec nacentroval do prostoru, ve kterém bohužel nikdo nebyl.


Angličané byli po penaltě překvapivě bezzubí, české obraně se dařilo včas hasit byť jen náznaky útoku. Ve 31 . minutě zahrávala Česká reprezentace znovu standardní situaci po faulu Sterlinga na Coufala, Darida poslal míč do vápna, kde Schick hlavičkoval doprostřed. V tu dobu měli Češi převahu už 6:1 na střely. Toto manko chtěl snížit ve 33. minutě kapitán hostů Kane, kterého však ztrojili čeští obránci, pročež balón k Vaclíkovi ani nedoplachtil.


Kdo by to čekal, že pět minut před koncem poločasu budou uklidňovat hru Angličané. Snažili se rozvážně rozehrávat na vlastní polovině a posílat útočníky do brejků, Češi byli však ostražití a svědomitě bránili. A taky se jim dařilo ze získaných balónů zakádat protiútoky. Ve 42. minutě se vrátil skvěle hrající Patrick Schick, který v souboji se dvěma anglickými hráči přešel z vlastní poloviny k levému rohovému praporku a nacentroval až k Lukáši Masopustovi, který se však ukopl a poslal míč zpátky k Schickovi.

Druhý poločas začal ze strany Anglie tak, jak skončil první. Hledáním volného místa v české obranné zdi. Češi však díry lepili a pouštěli se do protiútoků. V 52. minutě pálil Souček slabší nohou nad soupeřovu bránu, v 54. minutě zase Schickovi smolně utekl centrovaný balón.


Albion začal vystrkovat růžky v 57. minutě. Znovu, po ose Kane – Sterling, se dostal druhý zmíněný před Vaclíka, a český brankář pouze zázrakem zabránil druhému gólu. Odpovědí domácího celku byla střela Masopusta z 59. minuty, jejíž rychlá klesavá tendence zaskočila brankáře Pickforda, který musel z inventáře vytáhnout jeden z těch skvělejších zákroků.

Po hodině hry přišli s akcí i Angličané, nejprve byl Sancho před Vaclíkem odzbrojen, Kane následně tečoval míč do Vaclíka a Hendersonova střela z velké dálky také našla rukavice našeho gólmana. Domácí se snažili hrozit ze standardek, hosté z nakopávaných balónů. Tlak se pomalu přelíval z anglických na česká ramena.

Doporučeno
Sešívaní prohráli v prvním domácím zápase Ligy mistrů v Edenu proti Borussii Dortmund 0:2 Sešívaní prohráli v prvním domácím zápase Ligy mistrů v Edenu proti Borussii Dortmund 0:2 2. října 2019 21:10


V 74. minutě se Tomáš Souček dožadoval po skrumáži ve vápně Albionu penalty, nebylo mu však vyhověno. Radost neměl ani Harry Kane, který po několikátém úprku na branku nezvládl zakončit. Příchod 78. minuty značil kombinaci Masopust - Darida - Král, kde třetí jmenovaný prověřil nenudícího se hostujícího gólmana. V 80. minutě dostal nahrávku na padesát metrů kanonýr Kane, a znovu v souboji jeden na jednoho nevyzrál na brankáře Sevilly, který tak potvrdil, proč je ve španělském týmu jedničkou.


Co se však nestalo. Na hřišti už kroužil nějakou minutu Zdeněk Ondrášek, který vystřídal po dobrém výkonu unaveného Schicka. Útočník Dallasu, který přiletěl na svůj debutový zápas do Prahy oceán, ukázal, zač je toho loket v 85. minutě. Fungující spolupráce Tomáše Součka a Lukáše Masopusta poslala slávistické křídlo až k autové čáře Pickforda. Masopust následně poslal centr pod sebe na připraveného českého útočníka, který si svůj debut okořenil gólem k tyči.


Překvapení bylo na světě. Český tým bojoval, snažil se neztrácet míč a nedovolit Albionu vyrovnat. V nastavení ještě mohl navýšit vedení Kopic, ale gól nedal. Nicméně domácí reprezentace to ubojovala a zaslouženě získala tři body po výsledku 2:1.

Domů
Sdílet
Diskuse