Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2019 9:19
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Kouření cigaret přispívá ke vzniku deprese a schizofrenie, ukázala studie

NEWS
Uložit Uložené

Tabákový kouř obsahuje více než 250 škodlivých a přes 50 karcinogenních chemických látek.

O škodlivosti kouření se zřejmě nemusíme ani bavit. Už dávno víme, že tabákové výrobky způsobují problémy s dýcháním, obsahují množství škodlivých látek a v neposlední řadě kuřákům hrozí, že dostanou rakovinu. Podle nejnovější studie zvyšuje také pravděpodobnost vzniku depresí a schizofrenie.

Fajčenie cigariet prispieva k vzniku depresie a schizofrénie, ukázala štúdia
Fajčenie cigariet prispieva k vzniku depresie a schizofrénie, ukázala štúdia Zdroj: thomasheise

Výzkum vypracovali vědci z univerzity v Bristolu. Pomohli si databází UK Biobank, která shromáždila informace o 462 690 kuřácích. Použili přitom metodu, která hodnotí změny v genomu. Ukázalo se, že tabákové výrobky zvyšují pravděpodobnost vzniku deprese i schizofrenie. Současně platí, že lidé, kteří takovými problémy trpí, tabák vyhledávají častěji.

Dlouhodobě se ví, že duševní potíže úzce souvisejí s užíváním tabákových výrobků. Nebylo ale jasné, zda tato závislost přispívá ke vzniku onemocnění nebo zda psychické nemoci nějakým způsobem vedou člověka ke kouření. Experti se dosud nevěnovali kouření duševně nemocných lidí. To byla zřejmě chyba a ukazuje se, že je na čase to změnit. 

Doporučeno
Od Partyzánek po IQOS. V 60. letech si mohli lidé dovolit 800 krabiček měsíčně, kouřili i v nemocnicích nebo na úřadech Od Partyzánek po IQOS. V 60. letech si mohli lidé dovolit 800 krabiček měsíčně, kouřili i v nemocnicích nebo na úřadech 20. srpna 2019 21:59

Na epidemii kouření ročně zemře přes sedm milionů lidí. Z nich šest milionů jsou konzumenti či bývalí konzumenti tabáku. Na pozoru by se ale měli mít i nekuřáci, až 890 000 ze zmíněných sedm milionů jsou lidé, kteří jsou proti své vůli vystaveni tabákovému kouři.

Tabákový kouř obsahuje více než 250 škodlivých a přes 50 karcinogenních chemických látek.

Domů
Sdílet
Diskuse