Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2017 9:26
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Dýně není jen halloweenská ozdoba, ale i zelenina, která ochrání imunitu, svaly a srdce

ZDRAVÍ BÍLKOVINY RECEPTY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Dýňová polévka, dýňové noky, dýňový koláč, dýňový chléb, dýňová kaše, dýňové rizoto… Mohli bychom pokračovat do nekonečna. Možnosti využití dýně jsou totiž skutečně nedozírné.

Podzim se nese ve znamení dýňové sezóny, a tak jsme se rozhodli ti o tomhle malém (někdy velkém, zaleží na druhu) zázraku něco povědět. Víš, že do Španělska a odtud do celé Evropy se dýně dostala ze Střední a Jižní Ameriky? Tedy původně americká pochoutka je skutečně všestranně využitelná. Spotřebuješ jak dužinu, která obsahuje velké množství vody a vlákniny, tak i semínka. Ta jsou zase cenným zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro dýchání buněk a výstavbu jejich stěn, pro přepravu cholesterolu, činnost žláz, i pro přiznivý stav kůže a sliznic. Obsahují jich až 45 %. 

Dýně není jen halloweenská ozdoba, ale i zelenina, která ochrání imunitu, svaly a srdce
Zdroj: pixabay

V kuchyni zpravidla užíváme 4 druhy dýně. V oblíbenosti jednoznačně vede hokkaido. Její slupka může mít oranžovou nebo nazelenalou barvu. Výhodou je, že jako jediná z dýní se nemusí před tepelnou úpravou loupat. Máslová dýně má tvar jako hruška a je plná dužiny. Obsahuje jen velmi málo semen. Muškátová dýně má o něco méně dužiny, za to je však velmi silná a hůře se s ní proto manipuluje. Slupka má zlatě krémovou barvu. Podobně zbarvená je i dýně špagetová, která se tak nejmenuje jen pro legraci. Její vnitřek totiž ukrývá vláknitou dužinu, jež po tepelné úpravě může nahradit špagety, nebo polévkové nudle. K zavařování a výrobě džemů stejně jako krmení pro domácí mazlíčky se skvěle hodí velkoplodá dýně Goliáš. Je ale třeba ji rychle spotřebovat, protože kvůli velkému obsahu vody rychle uhnívá.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Jemně nasládlá chuť tykve (lidově dýně) je natolik univerzální, že z ní můžeš ukuchtit různé pokrmy. Pokud ji chceš mít méně sladkou a více „do bramborova“, nepeč nebo nevař ji tak dlouho. Bude tvrdší a slanější.

Proč se vyplatí dýni zařadit do jídelníčku?

Udržuje ostrý zrak

Typická výrazná oranžová barva je výsledkem beta karotenu, který dýně obsahuje ve velkém množství a který se v těle mění na vitamin A. Ten je nezbytný pro zdraví očí, pomáhá sítnici absorbovat a zpracovávat světlo. Jediný šálek dýně obsahuje více než 200 % doporučené denní dávky vitaminu A a pro většinu lidí tak její konzumace představuje ideální a snadno dostupný prostředek k udržení ostrého zraku.

Dýně také obsahuje antioxidanty lutein a zeaxantin, které pomáhají předcházet kataraktu a mohou dokonce zpomalit vývoj makulární degenerace, nejčastější příčiny ztráty zraku u starších lidí.

Může snižovat riziko vzniku rakoviny

Kromě toho, že beta karoten je skvělý pro kůži a vlasy, může posloužit i jako účinný pomocník v boji s rakovinou. Výzkumy ukazují, že strava s vysokým podílem beta karotenu může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty a plic.

Svou roli ale hrají i vitaminy A a C. Tyto antioxidanty působí pro buňky jako štíty, které je chrání proti volným radikálům způsobujícím rakovinu.

Dýně není jen halloweenská ozdoba, ale i zelenina, která ochrání imunitu, svaly a srdce
Zdroj: www.tumblr.com

Pomáhá při redukci tuku a udržování váhy

Dýně je bohatá na obsah vlákniny, která zpomaluje trávení. Díky tomu zasytí na poměrně dlouhou dobu. V jednom šálku čerstvé nebo vařené dýně najdeš asi 3 g vlákniny, v šálku konzervované dýně přibližně 7 g vlákniny. To je velmi dobré vzhledem k tomu, že denní doporučené množství se pohybuje mezi 25 a 30 gramy. Další skvělou zprávou je, že je dýně poměrně nízkokalorická - z 90 % je tvořena vodou. Tedy kromě toho, že pomáhá udržet organismus hydratovaný, připadá na jednu její porci (šálek o hmotnosti 116 g) pouhých 30 kcal. Přibližně 8 g z toho patří sacharidům, 1 g bílkovinám, 0,1 g tukům, 3,5 mg omega 3 mastným kyselinám a 2,3 omega 6 mastným kyselinám.

Její semínka podporují činnost srdce a zlepší ti náladu

Ořechy a semínka jsou cenným zdrojem fytosterolů. To jsou rostlinné látky, o nichž je známo, že přispívají ke snížení „zlého“ LDL cholesterolu, který ve zvýšeném množství škodí srdci.

Doporučeno
PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? 27. března 2024 8:00

Dýňová semena jsou bohatá také na aminokyselinu tryptofan. Ta je důležitá při produkci serotoninu, jednoho z hlavních hormonálních tahounů dobré nálady. Zkus si opražit na pánvi pár dýňových semínek a uvidíš, jak veselo ti bude.

Dýně není jen halloweenská ozdoba, ale i zelenina, která ochrání imunitu, svaly a srdce
Zdroj: Pixabay.com | ulleo

Draslík pomáhá srdci, svalům i kostem

Zdraví srdce nepodporují jen semínka, ale dýně jako celek. A to díky vysokému obsahu draslíku, vlákniny a vitaminu C.

Studie naznačují, že konzumace dostatečného množství draslíku může být pro léčbu hypertenze skoro stejně důležitá jako snížení příjmu sodíku (stačí si hlídat množství soli v jídle). Zvýšený příjem draslíku je také spojován se sníženým rizikem mrtvice, ochranou před ztrátou svalové hmoty a zachováním minerální hustoty kostí.

Výživné a syté jídlo

Určitě už jste slyšeli, že banány jsou označovány za rostlinný chléb, díky své vysoké energetické hodnotě. Ukázalo se ale, že šálek vařené dýně obsahuje více cenného draslíku než banán – 564 miligramů oproti 422 miligramům. Draslík pomáhá obnovit po těžkém cvičení rovnováhu elektrolytů v těle a udržuje svaly v nejlepší možné kondici.

Uvařenou dýni můžeš sníst na sladko i na slano. Smíchej třeba se lžičkou kokosového oleje, medu a posypej skořicí a vychutnej si ji jako lahodné pyré. Nebo posypej balkánským sýrem, oblíbeným kořením a podávej s pokrájenými rajčaty a černými olivami. Skvěle chutná i rozmixovaná dýně s avokádem. Přidej lahůdkové droždí, česnek, sůl a pepř a natírej ji jako pomazánku na celozrnný toast. Ta chuť tě jednoduše dostane!

Nebo vyzkoušej náš recept na skvělý dýňový cheesecake

Dýně není jen halloweenská ozdoba, ale i zelenina, která ochrání imunitu, svaly a srdce
Zdroj: Simona Malková, fitcult

Posiluje imunitu

Pokud tě trápí časté nemoci a máš podezření na oslabenou imunitu, dej šanci dýni. Vitamin A posiluje tělo v boji s infekcemi, viry a chorobami, které způsobují. Dýňový olej dokonce pomáhá bojovat s různými bakteriálními a plísňovými infekcemi. A když už tě nějaký ten moribundus skolí, je dýně tím, kdo pomůže se zotavením – obsahuje totiž 20 % doporučené denní dávky vitaminu C.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Nemáš zkušenosti s používáním dýňového oleje v kuchyni? Nezoufej. Je to snadné. Snadnější než třeba s olivovým olejem. Má totiž poměrně výraznou chuť, proto sám o sobě zafunguje jako dresing. Zkus ho smíchat s listovým salátem a podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu. Říká se, že v jednoduchosti je krása a v případě dýňového oleje to platí dvojnásob. Jeho temně zelenou barvu mu dodává fytochemikálie chlorofyl a díky nízkému bodu zakouření se hodí právě do studené kuchyně.

Dýňový olej, podobně jako dýňová semena, vyniká vysokým poměrem nenasycených tuků, což je pro zdraví velmi příznivé. Nenasycené oleje dokáže totiž organismus poměrně dobře zpracovat. Tedy se neuloží tak jednoduše, ale poslouží jako rychlý zdroj energie. Rovněž snižují hladinu "škodlivého" LDL cholesterolu a mírně zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. Ve 100 g dýňového oleje se nachází 47,3 g Omega 6 kyselin, což je poměrně dost v porovnání s olejem lněným (12,7 g), arganovým (35 g), řepkovým (19,7 g), nebo olivovým (7,5 g).

Bojuje s cukrovkou

Testy ukázaly, že dýně snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranci glukózy a zvyšuje množství inzulinu, které tělo produkuje.

Rostlinné sloučeniny v dýňových semenech a dužině pomáhají vstřebávat glukózu do tkání a střev a vyrovnávají její hladinu v játrech. Proto může být konzumace dýně spojena se snižováním rizika vzniku diabetu typu 2, ačkoliv tento účinek nebyl ještě přímo prokázán. I přesto výzkumy naznačují, že by se dýně mohla stát součástí léků proti cukrovce. K tomu jsou ale zapotřebí další studie.

Dýně není jen halloweenská ozdoba, ale i zelenina, která ochrání imunitu, svaly a srdce
Zdroj: Einladung_zum_Essen
Domů
Sdílet
Diskuse