Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Středa 11. 12. 2019 svátek má Dana, Danuše

hledej na refresheru

Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
2
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Zajímavosti - Věci
2
Antonín Havlík
29. listopad 2019, 13:03

23letá studentka vynalezla sáčky vyráběné z ryb a mořských řas. Samy se rozloží a může sloužit i jako potrava

Mladá britská studentka měla nápad. Je mnohem ekologičtější a využívá odpad, který vzniká při zpracování ryb.

Antonín Havlík
29. listopad 2019, 13:03

Sáčky z rybího odpadu. Právě tento vynález, jehož autorem je 23letá britská studentka univerzity v Sussexu Lucy Hughes, by mohl v budoucnu nahradit plastové sáčky, které po prvním využití lidé obvykle zahazují.

 

Její materiál MarinaTex dokonce vyhrál ocenění Dyson Awards, které každý rok získávají různé studentské projekty. Informoval o tom magazín Fast Company

 

 

 

Její myšlenka je prostá„Když vidíte všechny ty kousky odpadků v oceánu – spatříte prostředí, které je znečistěné, otevře vám to oči,“ vysvětluje ve videu Lucy. 

 

„Problém s oceánem je mimo náš dohled. Lidé musí být hlasem oceánu. Začala jsem chápat, že existují materiály používané na špatných místech a zároveň nechtěla používat nedotčené přírodní materiály. Rozhodla jsem se něco udělat s nadbytkem odpadu,“ říká. Podle svých slov se obává, že do roku 2050 bude v oceánech plavat více plastů než ryb

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lucy Hughes (@lucyhughesdesign),

 

Pevné sáčky, které lze jíst

Podle vědkyně se jen v britských zpracovatelských závodech ročně vyprodukuje přes 172 tisíc tun rybího odpadu. Právě toho si všimla, když byla na exkurzi v továrně na zpracování ryb. Nevyužitého odpadu byla spousta. Lucy si všimla vlastností šupin a rybí kůže. Byly odolné, a tak se rozhodla v nich zkusit najít skrytý potenciál.   

 

„Zdroj materiálu je hojný a neustále probíhá. Musela jsem najít organické pojivo a pomocí různých experimentů se mi podařilo najít vzorec, který pracoval na vytvoření bioplastického materiálu,“ doplnila autorka MarinaTex. Použila molekulu chitosan, což je polysacharid obsažený například v kostrách korýšů a látkách z mořských řas.

 

Nově objevený, průhledný materiál má mít odolné vlastnosti, je bezpečný, neznečišťuje půdu a za normálních podmínek rozklad v kompostovatelném prostředí trvá čtyři až šest týdnů. Je možné ho vyrobit při teplotách pod 100 stupňů Celsia.

 

Podle oficiálního webu má jít o „univerzální materiál, který může být alternativou k plastu v různých variacích“, vhodný by měl být při náhradách jednorázových plastů, zabalit bychom si do sáčku z tohoto materiálu tak mohli pečivo, ovoce, zeleninu, využití může mít i při balení doplňující nějaký jiný materiál – třeba plast u papírové krabičky na kapesníčky. 

 

A pokud náhodou skončí tento bioplast v oceánu, není třeba se obávat. Přirozeně se rozloží a pokud by ho i náhodou pozřel hladový vodní živočich, nic mu to nezpůsobí. Naopak do sebe dostane rybí protein.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lucy Hughes (@lucyhughesdesign),

Vyřešit velký problém  

„Přihlásila jsem se do ocenění James Dyson Awards, protože jsem cítila potřebu tohoto produktu na trhu, mohl by vyřešit skutečný světový problém,“ říká autorka. Získání tohoto ocenění znamená, že si někdo povšiml jejího citu pro ohleduplný design.

 

„Životní cyklus produktu končí, když ho uživatel zlikviduje, což je výzva. Dobrý design je něco, co překlenuje propast mezi našim chováním, byznysem a planetou. Bioplast může splnit tak své ambice vytvořit plastovou alternativu, která je skutečně součástí kruhového prostředí,“ zaznívá ve videu.

 

Lucy Hughes dostala odměnu 41 tisíc dolarů, tedy v přepočtu zhruba okolo jednoho milionu korun, a peníze chce využít na další vývoj produktu a možností jeho sériového vyrábění.

Náhledový obrázek: lucyhughesdesign/Instagram Tagy: ryby, vynález, ekologie, mořské řasy, sáčky
Ohodnoť článek
27
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Nejčtenější
Záleží nám na soukromí čtenářů. I z toho důvodu ti poskytujeme detailní informace o tom, jak využíváme soubory cookies a jiné technologie zabezpečující správné fungování a vývoj stránky. Pro víc informací si přečti naše Zásady ochrany osobních údajů , kde najdeš, jak používáme soubory cookies, případně se seznam s Podmínkami užívání portálu platnými od 24. 5. 2018. Zpracování cookies můžeš zabránit nebo změnit své preference v nastaveních internetového prohlížeče. Pro detailnější nastavení klikni na víc možností níže.
Upozornění na právo nastavení ochrany osobních údajů na Refresheru

Vzhledem k existujícím i chystaným změnám v zákonech ti dáváme možnost detailního nastavení zpracování osobních údajů a preferencí spojených s jejich zpracováním.

Přečti si možnosti, posuň zobrazení níže, nastav si své preference a klikni na tlačítko Souhlasím, když budeš chtít pokračovat na Refresher. Soubory cookies jsou důležitou součástí technologie v tvém prohlížeči. Jsou natolik důležité, že je budeme muset použít pro zapamatování si toho, že jsi toto okno potvrdil/a, v opačném případě bychom ti ho museli zobrazovat znovu a znovu.

Údaje, které zpracováváme, když používáš Refresher
Ze strany Refresheru sbíráme tyto osobní údaje:
  • Když navštívíš Refresher, uchováváme informace o tom, které články sis přečetl, identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy nebo IP adresu v případě přihlášení, soubory cookies a polohu.
  • Při přihlášení do účtu e-mailovou adresu.
Proč sbírá Refresher tyto údaje:
  • Ke zlepšení kvality našeho webu a vývoji nových webových služeb.
  • K provádění analýz a měření s cílem pochopit, jak je náš web využíván.
  • K tomu, abychom nezobrazovali obsah, který jsi už viděl.
  • Pro zobrazování přizpůsobeného obsahu, jako jsou například relevantnější články.
  • Pro schopnost identifikovat tě jako uživatele při přihlašování do svého účtu.
Sbíráme údaje pro partnery a reklamní sítě:
  • Identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy, soubory cookies a poloha.
Proč sbíráme tyto údaje pro partnery, třetí strany a reklamní sítě:
  • K tomu, aby mohli fungovat a zobrazovali relevantnější a užitečnější reklamy.
Seznam reklamních sítí a nastavení reklam

Nevyhnutelné osobní údaje – cookies – pro zobrazování reklam sbíráme pro následující společnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
formulář kontakt v souvislosti s osobními údaji >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

 

Možnost vypnout si personalizování reklam a sbírání osobních údajů pro jednotlivé partnery:

Upravit nastavení typů reklam Google - personalizování od společnosti Google

Upravit nastavení typů reklam AdForm - personalizování od společnosti AdForm

 

Svá nastavení pro všechny ostatní reklamní sítě, i ty, které na Refresheru nenajdeš, si můžeš prohlédnout na stránce youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Měření a analýza návštěvnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránek používají ke zlepšení funkčnosti svých stránek údaje shromážděné službou Google Analytics. Shromážďování údajů můžete deaktivovat tak, že si stáhnete a nainstalujete doplněk pro svůj prohlížeč.

Stáhnout doplněk pro prohlížeč

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Společnost Gemius podobně jako služba Google Analytics vyhodnocuje a měří návštěvnost na některých webových stránkách. K měření využívá Cookies, které si můžeš deaktivovat ve svém prohlížeči.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využíváme k analýze návštěvnosti a chování uživatelů. Vytváří nám mapu aktivity návštěvníků, a to na webových stránkách, které vizualizuje a vyhodnocuje. Tyto informace nejsou sbírány vždy, nikde nejsou spárovatelné s aktivitami uživatelů a není tedy možné identifikovat jednotlivce, ale Hotjar ti může nastavit soubory cookies.

Ovládací prvky související s prohlížečem

Nastavení souborů cookies

Soubory cookies jsou životně důležitou součástí technologie ve vašem prohlížeči a slouží ke zlepšení prostředí při používání internetu.

Pokud například na určitém webu nastavíte předvolený jazyk, soubory cookies pomohou prohlížeči zapamatovat si tuto volbu. Některé nebo všechny soubory cookies můžete též zablokovat, to ale může vést k narušení fungování některých funkcí na internetu.

Mnoho webů například vyžaduje zapnuté soubory cookies, když se chcete přihlásit.

Zásady ochrany osobních údajů
Další informace o tom, jak Refresher používá cookies ke zlepšení služeb
  • Přihlašování – pro účely přihlašování potřebujeme tvoji e-mailovou adresu.
  • Přizpůsobení – pro zjištění toho, co tě zajímá, vytváříme tvůj unikátní profil. Pokud nějaké informace posbíráme, najdeš je ve svých nastaveních soukromí a profil můžeš upravit, změnit nebo celé personalizování vymazat.
Jak změnit nastavení zpracování osobních údajů?

Pokud změníte názor, kdykoliv můžete tyto údaje změnit na adrese https://refresher.cz/nastavenia/sukromie.
Pokud toto okno nechceš vídat, když nás navštívíš z jiného zařízení nebo prohlížeče, přihlas se a tvé preference si zapamatujeme.