Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. prosince 2019 15:46
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Audi završilo letošní útok sportovních počinů novým RS5 a RS5 Sportback

Audi završilo letošní útok sportovních počinů novým RS5 a RS5 Sportback
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.audi-mediacenter.com/en/press-releases/refined-update-for-the-rs-5-coupeand-rs-5-sportback-12417" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">audi-mediacenter.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Poslední dílky v skládačce ostrých modelů střední třídy od Audi jsou odhaleny.

TT RS, RS4 Avant, RS6 Avant, RS7 Sportback, RS Q3, RS Q3 Sportback či RS Q8. To je plejáda všech ostrých modelů Audi, které nám německá automobilka letos naservírovala v modernizované či zcela nové podobě. Posledním dílkem skládačky jsou nové modely RS5 Coupé a RS5 Sportback, které právě poznáváme.

Stejně jako u nedávno představeného RS4 Avant, nové deriváty střední třídy přicházejí s upravenou přední částí – přibyl ještě agresivnější nárazník s většími otvory pro přívod vzduchu či upravená světla s černým podkladem. Důležité je ale to, že jde o špičkovou Matrix-LED technologii, která mě zaujmout svým designem, ale i funkcionalitou.

AUDI RS5
AUDI RS5 Zdroj: www.audi-mediacenter.com

Dvoudveřové kupé i pětidveřový Sportback mají o pár centimetrů rozšířené blatníky, do velké míry je přitom možné vidět inspiraci u RS6/7, pravdou je ale i to, že oproti nim jsou RS5 přeci jen o něco designově umírněnější. Standardem jsou 19" kola, za příplatek ale v nabídce nemohou chybět ani 20" kola v různých nových odstínech. V nabídce se objevily nové laky karoserie.

Ve smyslu tradic se v zadním masivním difuzoru nachází dvojice velkých koncovek výfuku, které střídají menší čtveřici koncovek z S modelů. V kokpitu evidujeme jen pár nových dekorů a detailů, důležitou informací je ale fakt, že po modernizaci dostal multimediální systém MMI zcela nový, 10,1" středový displej.

Doporučeno
Elektrické Audi dostalo update. E-tron má větší dojezd, novou verzi a sportovní paket Elektrické Audi dostalo update. E-tron má větší dojezd, novou verzi a sportovní paket 1. prosince 2019 9:13

Nabízí novou grafiku a zároveň i decentní natočení na řidiče. Mezitím je displej již plně dotykový, ze středového tunelu se tím pádem vytratil otočný ovladač. V neposlední řadě lze zmínit nezvyklé 12,3" digitální budíky, jejichž novinkou je sportovní vizuál s centrálně umístěným rychloměrem.

AUDI RS5
AUDI RS5 Zdroj: www.audi-mediacenter.com

O pohon RS5 se nadále stará dobře známý TFSI agregát. Konkrétně jde o 2,9litrový benzínový šestiválec, jehož výkon je na úrovni 331 kW / 450 koní a 600 N.m. Poháněny jsou obě nápravy, nechybí tedy ikonický pohon quatto, přičemž o zpřevodování se stará osmistupňová převodovka Tiptronic

Dvakrát přeplňovaný agregát dokáže obě nové RS5 vystřelit na stovku jen za 3,9 sekundy, což je vskutku zajímavé, protože například RS4 Avant s identickou technikou tuto disciplínu zvládne „až“ za 4,1 sekundy. Maximální rychlost je tradičně omezena na 250 km/h, v případě příplatkového balíčku se ale tento údaj posouvá až na úroveň 280 km/h

Závěrem můžeme konstatovat, že základní cena pro oba karosářské varianty je identická, což je poměrně netypické – od 83 500 eur (asi 2 130 000 korun). Dodáváme ale, že jde o cenu na německém trhu, na tu domácí si ještě musíme trošku počkat. Tak či onak, první kusy se k nám dostanou během začátku příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse