Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. prosince 2019 18:32
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Hvězda Betelgeuze podezřele slábne. Brzy může vybuchnout a změnit se v supernovu

TECH
Uložit Uložené

Vědci ale nevědí odhadnout, kdy se tak stane.

V souhvězdí Orion se nachází jedna z nejjasnějších hvězd, jakou můžeš pozorovat na noční obloze. Jmenuje se Betelgeuze, ale v poslední době podle webu Science Alert už zdaleka nezáří až tak silně jako kdysi. 

Vlastně podle vědců dnes svítí nejméně za celé 21. století a z původního druhého místa se propadla až na 23. pozici „svítivosti“. Největší změny přitom začaly teprve v říjnu. Předpokládá se proto, že by brzy mohlo dojít k jejímu úplnému výbuchu a přeměnu v supernovu. Po vyčerpání všeho přítomného vodíku by totiž mohla doslova implodovat díky síle vlastní gravitace.

Hviezda Betelgeuze podozrivo slabne. Čoskoro môže vybuchnúť a zmeniiť sa na Supernovu
Hviezda Betelgeuze podozrivo slabne. Čoskoro môže vybuchnúť a zmeniiť sa na Supernovu Zdroj: ESA

Betelgeuze je tisíckrát větší než Slunce, uprostřed naší sluneční soustavy by tedy sahala až k Jupiteru. Ale protože je od Země vzdálená přes 640 světelných let, můžeme být klidní. Potenciálně nebezpečný rádius by měl být pouze přibližně ve vzdálenosti 50 světelných let, i to zejména kvůli případné radiaci.

Doporučeno
Výbuch sopky v Rusku způsobil fialové zbarvení oblohy po celém světě Výbuch sopky v Rusku způsobil fialové zbarvení oblohy po celém světě 18. září 2019 15:47

Je ale těžké předvídat, kdy by k jejímu výbuchu mohlo dojít. Podle Science Alert to může být zítra, ale klidně i o sto tisíc let. Pokud by se tak stalo v dohledné budoucnosti, byla by to unikátní možnost sledovat celý proces doslova na vlastní oči. Během několika měsíců by ji mělo být možné na obloze vidět, podobně jako Slunce, i během dne.

Teorie o výbuchu ale nemusí být tak horká, světlo z Betelgeuze totiž střídavě slábne a znovu sílí dlouhodobě. Ne sice takto výrazně, ale alespoň z pohledu nepředvídatelnosti tohoto tělesa nejde o žádnou novinku. 

Část vědců se podle CNN domnívá, že ze Země ve skutečnosti vidíme v různých obdobích různé části jejího povrchu. Pravděpodobně totiž rotuje a každá její strana může vypadat úplně jinak.

Navíc čas a dění v okolí Betelgeuze jsou relativní. Jelikož k nám světlo z ní putuje stovky let, výbuch už ve skutečnosti možná nastal.

Domů
Sdílet
Diskuse