Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2020 9:01
Čas čtení 0:53
Daniel Mikolášik

Aktivisté kritizují Rogera Federera, přidala se i Greta Thunberg. Vzkazují mu, že se má probrat

NEWS
Uložit Uložené

Vlnu kritiky způsobila spolupráce tenisty s přední švýcarskou bankou.

Legendární švýcarský tenista Roger Federer, který se aktuálně připravuje na turnaj Australian Open, dostal od ekologických aktivistů pořádnou sprchu. Ti ho totiž kritizují kvůli jeho sponzorované spolupráci s přední švýcarskou bankou Credit Suisse. Důvodem je, že finanční instituce pravidelně investuje do fosilních paliv, která znečišťují ovzduší.

Doporučeno
Rok od konce Kliniky. Zažila útok zápalnou lahví, těžkooděnce i exekutory, nyní spolek hledá nové prostory Rok od konce Kliniky. Zažila útok zápalnou lahví, těžkooděnce i exekutory, nyní spolek hledá nové prostory 13. ledna 2020 15:49

Dvacetinásobného vítěze grand slamů aktivisté vyzývají, aby ukončil spolupráci se svým sponzorem a vytvořili dokonce hashtag, ve kterém mu vzkazují, aby se probral – #rogerwakeupnow. K výzvě se přidala dokonce i známá švédská aktivistka Greta Thunberg, která původní zprávu sdílela na Twitteru.

V původním tweetu aktivisté zdůrazňují, že Credit Suisse od roku 2016 poskytla až 57 miliard dolarů společnostem, které hledají nová ložiska fosilních paliv.

Federer si zprávy adresované své osobě všiml, zareagoval ale s chladnou hlavou. „Jako otec čtyř malých dětí a vášnivý zastánce univerzálního vzdělávání mám velkou úctu a obdiv vůči mládežnickému klimatickému hnutí. Jsem vděčný mladým aktivistům v oblasti změny klimatu, že nás všechny donutily, abychom přehodnotili naše chování a hledali inovativní řešení,“ tvrdí tenista ve své odpovědi.

„Jsem si vědom své odpovědnosti jako člověk, sportovec i jako podnikatel a jsem odhodlán využít toto privilegované postavení pro dialog se svými sponzory o těchto důležitých otázkách,“ dodává ve stanovisku.

Domů
Sdílet
Diskuse