Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2020 12:43
Čas čtení 0:55
Ondřej Jarůšek

V Česku se po 3 letech znovu objevila ptačí chřipka

NEWS
Uložit Uložené

Na Vysočině byla zjištěna nákaza ptačí chřipkou.

V Česku se po třech letech objevila ptačí chřipka. Nákaza byla potvrzena v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Vysočině. Virus je pro ptáky smrtelný, zatím však nebyl zaznamenán žádný případ přenosu na člověka. 

Vysoce patogenní subtyt H5N8 mezi drůbež pravděpodobně zavlekli volně žijící vodní ptáci. Z 12 slepic již 6 uhynulo, v nakaženém chovu byly dále 3 kachny. V tiskové zprávě o tom sobotu informovala Státní veterinární správa na svých webových stránkách

„Ihned po potvrzení nákazy jsme přijali nutná opatření, na místo vyrazili pracovníci Státní veterinární správy a její ústřední ředitel se vrací ze zahraniční pracovní cesty. S kolegy na Ministerstvu jsme připraveni pomoci zasaženým chovatelům s odškodněním, které jim ze zákona náleží. Nejdůležitější ale nyní je, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy, chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“ uvedl k situaci ministr zemědělství Miroslav Toman.

Doporučeno
V Británii padali z nebe mrtví ptáci. Nikdo neví, co se stalo V Británii padali z nebe mrtví ptáci. Nikdo neví, co se stalo 13. prosince 2019 6:55

„Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Zbývající drůbež v chovu bude utracena, kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v nich vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka se obvykle vyskytuje u volně žijících ptáků, k přenosu virů dochází především trusem. Státní veterinární správa uvádí, že základním preventivním opatřením je využít k chovu drůbeže uzavřené objekty a zabránit kontaktu drůbeže s ptáky žijícími ve volné přírodě.

Domů
Sdílet
Diskuse