Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2020 9:28
Čas čtení 16:17
Jakub Paulík

Policistka Patrícia z Chicaga: Bez neprůstřelné vesty bychom nešli do ulic, gangy vedou neustále boje (Rozhovor)

Policistka Patrícia z Chicaga: Bez neprůstřelné vesty bychom nešli do ulic, gangy vedou neustále boje (Rozhovor)
Zdroj: Archív – Patrícia Heuer
REFRESHER
Uložit Uložené

Jak se Patrícia dostala k práci policistky v Chicagu? A co nám řekla o místní kriminalitě gangů?

Sedmatřicetiletá rodačka z Oravy Patrícia Heuer (rozená Smolárová) je policistkou v Chicagu. Ve městě, které je známé svou vysokou kriminalitou a nebezpečnými gangy. Na Slovensku vystudovala Akademii Policejního sboru a následně se vydala na toulky světem, ze kterých se původně plánovala vrátit domů. V USA ale žije už 15 let.

S aktivní členkou policie v Chicagu jsme si povídali o práci tamních policistů, kteří jsou pravidelně konfrontováni s bojem místních gangů

Objasnila nám, jakou výzbrojí disponují chicagští policisté, jak často se dostávají do přestřelek a kolika gangy a jednotlivými frakcemi je Chicago zaplavené. 

Doporučeno
V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy 8. června 2019 12:07
V tomto článku si přečteš:
  • Kolik gangů a jejich jednotlivých frakcí působí v Chicagu
  • Který gang považuje policistka Heuer za nejnebezpečnější
  • Jaký je běžný pracovní režim chicagského policisty
  • Co může gangstery motivovat k vraždě policisty
  • Jakou výzbrojí disponuje policista z Chicaga a proč musí nosit neprůstřelné vesty

Policajtka Patrícia zo Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje
Zdroj: Archív – Patrícia Heuer

Proč jste se rozhodla v mládí vycestovat do USA?

Když jsem ukončila Akademii Policejního sboru, bylo mi 22 let a chtěla jsem trochu procestovat svět. Znala jsem nějaké lidi v Americe, tak jsem se rozhodla, že tam strávím rok či dva a hlavně se naučím jazyk. I když jsem totiž měla na škole angličtinu deset let, moc jsem z ní neuměla. Z roku až dvou se ale nakonec stalo 15 let a pořád jsem tady.

Čili prvotním cílem nebylo jít dělat do Ameriky policistku?

Ne, já jsem se chtěla vždy vrátit. Cílem bylo jen cestování, naučení se jazyka a následně návrat na Slovensko.

Když se podíváte na statistiky, tak za týden se v Chicagu odehraje více násilné kriminality než na Slovensku za celý rok. Velká část kriminality je ovlivněna gangy, které mají mezi sebou mnohé konflikty. Je to skoro jako ve filmu.

Počátkem 20. století odcházeli lidé za prací do USA, a to zejména z oblastí Kysuc a Oravy. Byl mezi nimi i někdo z vaší rodiny?

Rok předtím, než jsem skončila školu, jsem strávila v USA léto. Byla tu docela velká slovenská a polská komunita, takže jsem následně šla ke známým, ale rodinu jsem tu neměla žádnou. Ale zhruba rok a půl na to, co jsem přijela do USA, za mnou přijela i sestra Veronika. Bydlí se mnou a mojí rodinou.

Předpokládám, že taková srdci blízká komunita urychlila váš přechod z Oravy do Chicaga.

Ano. Když jeli lidé před 15 lety do USA, většinou to byli studenti, kteří jeli do těchto komunit. Důvody jsou jasné. Když je člověk v blízkosti lidí mluvících týmž jazykem, cítí se více než doma. Takže přechod byl jednoduchý.

Nelitujete někdy své rozhodnutí vydat se za „velkou louži“?

Kdysi jsem přemýšlela nad tím, že kdo ví, jaké by to bylo, kdybych zůstala na Slovensku. Těžko říct. Moc se ale nad tím nezamýšlím. Na začátku jsem samozřejmě chtěla jet zpátky, pak mě to ale přešlo. Nyní je to už trochu jiné. Za tu dobu jsem nabrala zkušenosti, mám jiné možnosti. A kdybych se chtěla vrátit na Slovensko, tak bych i tam měla jiné příležitosti než před těmi patnácti lety.

Co se vám na Chicagu nejvíce zamlouvá?

Myslím si, že jsou zde větší možnosti uplatnění se. A co se týče práce policisty, ta dynamika kriminality je úplně odlišná než na Slovensku. A lidé se zde dokáží vypracovat na určité pozice dříve, než je tomu u nás. Ale i na Slovensku mám známé, kteří jsou dobře uplatnění. Většina z těch známých, kteří ale mají uplatnění, disponovala již dříve jazykovými znalostmi, což v době před patnácti lety nebylo moc běžné. Neříkám, že bez jazyka se nedá uplatnit. Samozřejmě, že ano. Ale vidím, že ti, kteří se uplatnili, měli už tehdy jazykové znalosti. Já když jsem končila Akademii, tak jsem jazykové znalosti určitě neměla.

Doporučeno
Devítinásobného vraha, jenž byl u topení dítěte v kyselině, našli v Ústí nad Labem. Šlo o mafiánského bosse Cosa Nostry Devítinásobného vraha, jenž byl u topení dítěte v kyselině, našli v Ústí nad Labem. Šlo o mafiánského bosse Cosa Nostry 7. února 2020 10:37

Jak dlouho vám trval, než jste se naučila plynule mluvit anglicky?

Řeknu to tak – většinou, když jste doma a sledujete televizi, je to víceméně ztráta času. V Americe to bylo jiné, protože bylo vše v angličtině. Vždy jsme si zapnuli titulky a z nich jsem se začala postupně učit. Na profesionální komunikaci jsem se učila tak 5 let a na takovou každodenní úroveň asi 3 roky. Chybou ale bylo i to, že jsem fungovala zejména v české komunitě, kde se nikdo nebavil anglicky. Měli jsme tam vždy jednoho dva lidi, které jsme tahali na úřady, když jsme potřebovali něco vyřídit. Asi po roce a půl jsem začala brát kurzy angličtiny, a to urychlilo ten postup. Znám ale lidi, kteří jsou tu 10, 15 či 20 let a anglicky moc neumí. Jejich uplatnění je ale tím pádem velmi limitované.

Co vám nejvíce chybí na Slovensku?

Jídlo, samozřejmě (smích). A sousedské vztahy. Tady, kde žiji, máme svou komunitu a dobré sousedské vztahy. Na slovenské vesnici ale každý každého zná, což nemusí být automaticky vždy dobré, ale šlo o určitou formu ochrany. Na Slovensku to bylo přátelštější. Zde může člověk bydlet v paneláku a nezná ani jednoho souseda.

Střílejí na sebe i během bílého dne, i když vědí, že jsou ulice plné kamer. Nevadí jim ani trestná činnost vůči dětem či starším osobám.

Jak se vám podařilo dostat k americké policii?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 79780 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Srovnání slovenské a chicagské policie – korupce a platy

  • Jak kriminálníci jednají se ženou policistkou a čím si slovenská policistka získává u kriminálníků respekt

  • Jaké technologie pomáhají policistům při zásahu proti přestřelkám

  • Jakým způsobem se americká policie připravuje na teroristické útoky

  • Kolik gangů se nachází v Chicagu a který je nejnebezpečnější

Domů
Sdílet
Diskuse