Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2020 21:57
Čas čtení 1:23
Matej Krajčovič

Malý Quaden trpící dwarfismem spustil vlnu hoaxů. Internet lže, že má 18 let a je instagramovou celebritou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za všechno může jedna fotka z cizí narozeninové party.

V pátek jsme tě informovali o případu 9letého chlapce jménem Quaden Bayley z Austrálie, který trpí dwarfismem. Jde o vzácné onemocnění, které způsobuje výrazné zpomalení a zastavení růstu, deformaci páteře a navenek trpasličí zjev postiženého.

Quadena kvůli nemoci často šikanují spolužáci. Máma se proto po jednom z takových školních incidentů rozhodla natočit plačícího chlapce na video. Dítě na něm sedí v autě a naříká, že chce ukončit svůj život.

Sbírka má chlapcově matce pomoci s tím, aby svého syna mohla vzít do Disneylandu v USA, shromáždila už téměř půl milionu dolarů.

Na internetu však okamžitě začaly přibývat falešné profily, podvodné sbírky a jiné hoaxy, které se na virálním videu chtěly přiživit či dokonce přímo vydělat nějaké peníze. Upozorňuje na ně např. australský web news.com.au.

Objevily se dokonce i fotografie, na nichž má být mnohem šťastnější Quaden i s tvrzením, že ve skutečnosti jde o internetovou celebritu, která již dávno dovršila 18 let.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Quaden Lad (@quadossss_official),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Quaden (@quadosss_oficialnsw),

Podkladem pro tyto úvahy má být zejména fotografie, kde chlapec pózuje na narozeninové party. Co na tom, že na fotkách je napsáno „Garlenovy 18. narozeniny“ a chlapec se ve skutečnosti jmenuje Quaden. Pravděpodobně tedy šlo o party zcela jiné osoby, ale internet a sociální sítě to nebraly v potaz.

Chlapec má s největší pravděpodobností skutečně jen 9 let a nejde tedy o podvod.

Jako důkaz může posloužit například video z roku 2015, kde matka tehdy 4letého dítěte vyprávěla o potřebě rozšiřování povědomí o dwarfismu.

Doporučeno
Devítiletý chlapec na videu chce od mámy nůž, aby se zabil. Trpí dwarfismem a každý den ho šikanují Devítiletý chlapec na videu chce od mámy nůž, aby se zabil. Trpí dwarfismem a každý den ho šikanují 21. února 2020 18:28

Podporu chlapci vyjádřilo několik celebrit, jako první například herec Hugh Jackman nebo raperka Cardi B. Pozvali ho i jako diváka All Stars zápasu rugbyové ligy NRL.

Malý Quaden trpiaci dwarfizmom spustil vlnu hoaxov. Internet klame, že má v skutočnosti 18 a je instagramovou celebritou
Zdroj: Getty Images

Chlapcova matka se vyjádřila také k celé finanční sbírce. Prý nikdy netvrdila, že je její rodina chudá a nemá peníze. Sbírka je iniciativou jiných lidí a ona o ni nikdy nikoho nežádala. 

Domů
Sdílet
Diskuse