Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2020 18:28
Čas čtení 1:07
Antonín Havlík

Češi pomáhají osamělým seniorům před koronavirem. Nakupují jim jídlo, zařizují léky, venčí jejich mazlíčky

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V době koronavirové krize se Češi snaží semknout a pomáhat těm, kteří jsou na nákazu nejvíce náchylní.

Seniorům z velkých měst není doporučeno v souvislosti s aktuálně se šířícím koronavirem vycházet ven. Úplně vyhnout by se měli supermarketům, poštám, nemocnicím a poliklinikám, nádražím a městské hromadné dopravě.

Jsou totiž na nákazu nejvíce náchylní a může jim způsobit vážné zdravotní komplikace. To však může být problém hlavně pro osamělé staré lidi ve chvíli, když jim dojdou zásoby jídla, potřebují léky nebo vyvenčit psa. Jak jim pomoct?

Pokud má někdo v okolí osobu starší 65 let z Prahy, která potřebuje poradit nebo pomoci, může zavolat na nově zřízenou infolinku 800 160 166. Je zřízená hlavním městem společně  s organizací Život 90. 

Doporučeno
Uzavření nákupních center v Česku přijde do 10 dnů, očekává epidemiolog Prymula Uzavření nákupních center v Česku přijde do 10 dnů, očekává epidemiolog Prymula 13. března 2020 16:34

„Děkuji soukromým podnikatelům, že nám pomáhají tuto mimořádnou situaci zvládnout. Soukromí obchodníci jako třeba rohlík.cz nebo košík.cz jsou připraveni ve spolupráci s námi dodávat seniorům a dalším potřebným lidem balíčky základních potravin a hygienických potřeb,“ uvedl náměstek hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Češi pomáhají osamělým seniorům před koronavirem. Nakupují jim jídlo, zařizují léky, venčí jejich mazlíčky
Zdroj: pixnio.com

Češi dobrovolničí a pomáhají seniorům

Kromě těchto obchodníků ale pomáhají i přímo dobrovolníci. Pomohou se vším důležitým, co bude senior potřebovat a o všechno se postarají. Dobrovolníků však není nikdy dost a proto se hledají další dobré duše, které jsou ochotné pomáhat. Stačí vyplnit formulář na stránkách organizace a splnit podepsat prohlášení o svém bezproblémovém zdravotním stavu

S pomocí přišla například také humanitární organizace ADRA. Ta zaštiťuje pomoc i v ostatních velkých městech. Kromě Prahy v Brně, v Ostravě, v Českých Budějovicích, ale i ve Frýdku-Místku, v Havířově, ve Valašském Meziříčí, ve Znojmě, v Břeclavi, Příbrami, v Liberci a v Klatovech. 

ADRA propojí dobrovolníci se seniory dle místa bydliště tak, aby došlo všechno bezproblémově proběhlo

„Pro své dobrovolníky připravila propracovaný manuál pro předávání nákupu tak, aby se minimalizovalo riziko přenosu nákazy. Tento postup je v souladu s doporučeným postupem Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR v souvislosti se šířením nákazy koronavirem COVID-19 a konzultovali jsme jej i se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě,“ uvedla Dagmar Hoferková.

Domů
Sdílet
Diskuse