Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2020 12:44
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Nehodovost během karantény razantně klesla, na silnicích se ale umírá pořád stejně

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Statistiky nehod na silnicích zveřejnil BESIP.

Oddělení ministerstva dopravy BESIP, které má na starosti koordinaci činnosti v oblasti bezpečnosti na silnicích, včera zveřejnilo statistiku nehodovosti v České republice na svém Twitteru. Pozitivním faktorem, který přinesla izolace obyvatelstva, je pokles počtu nehod prakticky na polovinu, negativním faktorem je skutečnost, že na komunikacích umírá stejný počet lidí jako předtím.

Doporučeno
Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem 20. března 2020 20:05

BESIP zveřejnil statistiku nehodovosti za první týden omezení pohybu, tedy od 16. března do 23. března, a porovnal ji se statistikou z minulých let. Co se týče počtu nehod, v roce 2020 se jich v tomto týdnu událo 1002, což je o 975 nehod méně než v roce 2019. Meziročně byl tedy zaznamenán zhruba pokles o polovinu, statistika z let 2018 a 2017 vykazuje prakticky podobná čísla jako v minulém roce.

Statistika zranění na silnicích je také pozitivní, oproti posledním třem létům můžeme konstatovat, že i počet těžkých zranění klesl o polovinu, počet lehkých zranění klesl ještě více.

Avšak pokud porovnáme statistiku úmrtí na silnicích, nic se prakticky nezměnilo„V prvním týdnu omezení pohybu zemřelo na silnicích 5 lidí. Nízká intenzita osobní dopravy přinesla o polovinu méně nehod, i výrazně méně zranění. I přes prázdné silnice ale zatím příliš neklesl počet úmrtí. Nezapomínejte, prosím, na solidaritu ani za volantem,“ stojí v tweetu ministerského oddělení.

V roce 2019 zemřelo v tomto týdnu za volantem lidí 6, v roce 2018 zemřeli 3 a 7 přišlo o život v roce 2017. Web Zdopravy.cz proto kontaktoval šéfa BESIPu Tomáše Neřolda, aby se k situaci vyjádřil. Podle něj je týden krátká doba na vyvozování definitivních závěrů o dopadu nouzového stavu na nehodovost.

Doporučeno
Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? 23. března 2020 19:30

„U nejtěžších následků nehod – úmrtí a těžká zranění, je ale ošemetné předpokládat, že nízké intenzity dopravy přinesou automaticky méně nejtragičtějších nehod. Prázdnější silnice mohou pomoci například chodcům či cyklistům, ale dávají také prostor k vyšším rychlostem a právě nepřiměřená rychlost je stále nejrizikovějším faktorem při nehodách, kde umírají lidé,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse