Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2020 15:36
Čas čtení 1:01
Matej Krajčovič

Proti zánětu plic způsobenému koronavirem se prý můžeš chránit touto technikou dýchání

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nedoporučuje se ležení na zádech.

Nový koronavirus a onemocnění Covid-19 mohou v těžších případech způsobit zánět plic, tedy pneumonii. Plíce pacientů při ní nedokážou do krve dostávat dostatek kyslíku a nezbytné bývá i napojení na dýchací přístroje či dokonce externí okysličování (ECMO).

Na internetu se nyní začínají objevovat články, které hovoří o tom, že pacienti s pneumonií by neměli ležet na zádech ani na boku a ideální je naopak pozice na břiše nebo v sedě.

Tyto rady platí zejména pro aspirační pneumonii, kdy zejména starší osoby s poruchami polykání mohou vdechnout obsah svého žaludku plný kyselin a zbytků jídel.

Doporučeno
10 + 1 nejlepších filmů od Netflixu: Oscaroví vítězové, zábavné akční filmy a nezapomenutelné příběhy 10 + 1 nejlepších filmů od Netflixu: Oscaroví vítězové, zábavné akční filmy a nezapomenutelné příběhy 5. dubna 2020 8:46

Tento druh pneumonie ale způsobuje virus SARS-CoV-2 vdechnutý přes ústa nebo nos. Se žaludkem tedy teoreticky nic nemá společného, ale při ležení na zádech může docházet k přiškrcování dýchacích cest, což prý také přispívá ke komplikacím. Většinu plochy plic totiž máme „na zádech“, ne pod hrudníkem.

Doktor Sarfaraz Munshi z britské nemocnice Queens Hospital natočil video, ve kterém vysvětluje techniku ​​dýchání, která podle něj může zabránit právě rozvoji pneumonie po nákaze novým koronavirem.

V případě infekce je podle něj třeba dostávat velký objem vzduchu co nejhlouběji do plic. Techniku praktikují preventivně i místní doktoři a sestřičky.

Munshiho zdůrazňuje, že cvičení je třeba hned na začátku infekce, ale ideálně i u zcela zdravých pacientů.

Máš udělat 5 hlubokých nádechů a při každém zadržet dech na 5 sekund. Při šestém je třeba nadechnout a silně zakašlat se zakrytými ústy. Toto zopakuj dvakrát.

Následně je třeba si lehnout na břicho a deset minut trochu hlouběji dýchat. Na břicho právě proto, že i ležení na zádech může přispívat k rozvoji sekundárního zánětu plic.

Domů
Sdílet
Diskuse