Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2020 20:17
Čas čtení 1:09
Matej Krajčovič

Případy pacientů opětovně nakažených koronavirem mohou mít lehké vysvětlení

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Podle korejských specialistů zatím není důvod ke znepokojení.

V posledních dnech se opět rozvířily diskuse o tom, zda se po vyléčení z Covid-19 můžeš opět nakazit. Část virologů totiž věří, že protilátky v krevní plazmě poskytují ochranu minimálně na pár týdnů až měsíců, ale z Jižní Koreje přišly informace o pacientech, které opět pozitivně otestovali.

 
CNN naznačuje, že jakékoli obavy jsou zatím předčasné. Opětovně pozitivních totiž bylo jen 163 lidí, zatímco Korejské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) registruje celkem 7 829 vyléčených pacientů (2,1 %).

Je sice pravda, že nevíme, kolik z téměř 8 000 pacientů bylo opět vyšetřovaných, takže procento opětovně nakažených může být vyšší než právě 2,1 %, ale existují i poměrně uklidňující vysvětlení celého problému.

Prípady pacientov opätovne nakazených koronavírusom môžu mať ľahké vysvetlenie. Testy zrejme reagovali na zvyšky RNA v krvi
Zdroj: TASR / AP

Nejsou žádné známky o tom, že by znovu pozitivní lidé byli dále infekční, ačkoli 44 % z nich vykazovalo mírné příznaky Covidu-19. V minimálně třech případech lékaři v tělech pacientů našli virus, na jehož RNA reagovaly RT-PCR testy, ale nebylo ho možné inkubovat, tedy obnovit jeho funkce.

Nebyl „živý“ a schopný šířit se v buňkách dále. Vysoce citlivé testy jen reagovaly na jeho zbytky.

Doporučeno
10 nejlepších herních klasik, které ti zkrátí čas v karanténě 10 nejlepších herních klasik, které ti zkrátí čas v karanténě 17. dubna 2020 12:32

„To je jedno možné a velmi silné vysvětlení,“ říká Joon-wook Kwon, zástupce ředitele KCDC. K této teorii se přiklání i jeden z čínských plicních expertů Zhong Nanshan.

V úvahu přicházejí i chyby testů. Ty mohly být být falešně negativní v době, kdy pacienty propouštěli, nebo falešně pozitivní, když je znovu testovali. Kwon tuto možnost považuje za méně pravděpodobnou, budou ji ale dále zkoumat.

Zatím bohužel nevíme, jak dlouho nás mohou protilátky vytvořené v těle chránit. V Koreji chtějí testem podrobit dalších 400 lidí. Při některých chorobách může získaná imunita sloužit i několik let. Pokud by tomu v případě nového koronaviru bylo jinak, mohl by se člověk znovu nakazit například už v zimě. Do té doby však vědecké týmy budou usilovně pracovat na vývoji vakcíny.

Domů
Sdílet
Diskuse