Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. května 2020 16:30
Čas čtení 1:43
Martin Mičuda

Pětkové BMW má po faceliftu ostřejší tvary, modernější techniku a elektrifikované motory

Pětkové BMW má po faceliftu ostřejší tvary, modernější techniku a elektrifikované motory
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0308529EN/the-new-bmw-5-series" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bmwgroup.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Po čtyřech letech od představení řady 5 sedmé generace přichází na scénu faceliftované provedení.

BMW si pro nás připravilo modernizaci řady 5. Ukázalo se, že změny jsou víceméně jen v detailech. Na druhou stranu si řekněme, že současné provedení pětky (na trhu od roku 2016) je nadále velmi vyvážené a moderní a příliš velkou modernizaci ani nepotřebuje. Předpoklady se ale naplnily, a proto facelift přistoupil hlavně na rozsáhlou elektrifikaci.

Opticky modernizace zaručuje ostřeji tvarované přední světlomety s pozměněnou grafikou. Bohužel pověstné kruhové Angel Eyes se začínají stále více vytrácet. Namísto nich i zde evidujeme světelný podpis do písmene „L“, čímž se „pětka“ zepředu více přiblížila nové „trojce“.

Na výběr jsou 3 stupně předních světel – základní full-LED světlomety, příplatkové adaptivní Matrix LED světla a nakonec laserová technologie BMW Laserlight.


dfs
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Většinu z nás potěší skutečnost, že facelift radikální měrou nezvětšil masku, tedy ikonické ledvinky. Ty zůstaly téměř stejně velké, jsou ale o něco ostřejší a hranatěji tvarované. Více tak sekundují zcela novým předním nárazníkům, které obecně „pětku” citelně přiostřily. Decentně změněná jsou i zadní světla a nárazník, do nabídky se začlenily nové odstíny karoserie a disky kol.

V kokpitu je vše téměř při starém. Před řidičem jsou volitelné 12,3" digitální budíky v rámci systému BMW Live Cockpit Professional, zatímco uprostřed palubky je 12,3" displej infotainmentu BMW Operating System 7.0. Standardem je nově Apple CarPlay / Android Auto, vylepšená plejáda asistenčních systémů, dvouzónová klimatizace či řada tlačítek s černou povrchovou úpravou. Zajímavostí je, že nově je možné si připlatit za „emková“ sedadla, která byly dosud výhradně jen ve vrcholné M5.

dfs
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Nejdůležitější změnou faceliftu je nasazení masivní elektrifikace. Všechny verze, kromě těch osmiválcových, se totiž již v základu pyšní mild-hybridní technologií – standardem je 48 V startér-generátor s výkonem 8 kW / 11 koní. Docíleno má tak být nejen lepší hospodárnosti, ale i lepší pružné zrychlení.

Doporučeno
Je nový Mercedes-Benz GLS králem největších luxusních SUV? Zjišťovali jsme v podrobném testu Je nový Mercedes-Benz GLS králem největších luxusních SUV? Zjišťovali jsme v podrobném testu 19. dubna 2020 15:13

Kromě dobře známých benzínových variant 520i, 530i, 540i a M550 či naftového 520d, 530d a 540d se nabídka rozšiřuje o vylepšené plug-in hybridní verze. Doposud nabízené 530e prošlo drobnými vylepšeními, díky čemuž je elektrický dojezd na úrovni 62 až 67 km. Základem je benzinový dvoulitr (135 kW / 184 k), kterému sekunduje elektromotor (80 kW / 109 k). Celkový výkon soustavy je tedy 185 kW / 252 koní, funkce XtraBoost ale servíruje dalších 30 kW.

Varianta 530e je k dispozici se zadním pohonem i pohonem xDrive, navíc, na podzim přijde i ve verzi kombi, čili jako 530e Touring. Spolu s ní se na scéně objeví i nový plug-in hybrid 545e, který kombinuje třílitrový šestiválec (210 kW / 286 k) a elektromotor (80 kW / 109 koní). Výsledný výkon soustavy je tak na úrovni až 290 kW / 394 koní a 600 Nm. Papírový elektrický dojezd má být na úrovni 54 až 57 km.

Závěrem doplňme, že facelift dostala nejen řada 5 sedan a kombi Touring, ale také řada 6 GT, která stojí na základech pětky. Novinka vstoupí na trh v průběhu léta.

Domů
Sdílet
Diskuse