Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2020 17:56
Čas čtení 2:06
Ondřej Jarůšek

Okamurův příspěvek o evropských dotacích označil Facebook a Instagram jako částečnou nepravdu

NEWS SPD TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Tomio Okamura na svém účtu sdílel nepravdivé informace.

Slovenský server Infosecurity.sk upozornil na příspěvek šéfa politické stany SPD Tomia Okamury ohledně evropských dotací, v němž stálo, že Česko je „krmelcem Evropy“. Tuto informaci však společnost Facebook, pod kterou spadá sociální síť Instagram, kde byl příspěvek uveřejněn, označila za částečnou nepravdu.

Doporučeno
5 hrůzných rasových útoků na Romy. Připomínají nám, že Black Lives Matter má přesah i do Česka 5 hrůzných rasových útoků na Romy. Připomínají nám, že Black Lives Matter má přesah i do Česka 16. června 2020 20:42

Stalo se tak díky práci serveru Demagog.cz, který si na Okamurův příspěvek posvítil a vysvětlil, proč je jeho obsah problematický. Podle zmíněného serveru není pravdou, že by z Česka mezi lety 2010–2016 odteklo 2 252 miliard korun, jak se v Okamurově příspěvku uvádí. Dezinformací se politik dopouštěl ale i v dalších částech příspěvku.

„Především je ale značně zavádějící srovnávat příjmy z unijního rozpočtu a příjmy z přímých investic zahraničních investorů. Jednak z důvodu, že uvedené statistiky Eurostatu udávají příjmy z přímých investic zahraničních investorů z celého světa. Oněch 2 252 miliard (minus 440 miliard reinvestovaných) tedy neodešlo z České republiky do jiných států EU, nýbrž do všech států světa,“ uvádí Demagog.

Na základě tohoto rozboru byl příspěvek následně označen jako částečně nepravdivý. Podle Infosecurity se jedná o první případ, kdy společnost Facebook označila jako nepravdu příspěvek publikovaný politikem. Nejedná se však o jeho vlastní dílo. Ještě předtím se totiž příspěvek objevil i na jiných stránkách a Okamura jej zřejmě pouze převzal a sdílel na svém profilu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Vystoupení z EU by bylo podle Andreje Babiše smrtelné… Opak je pravdou. Smrtelné je pro nás v ní setrvávat. Jsme kolonie Západu, ze které korporace vysávají kapitál! Podle předběžných údajů České národní banky si zahraniční vlastníci českých firem loni ze svých zisků v Česku rozdělili na dividendách rekordních 298,8 miliardy korun. Problémem je totiž to, že kvůli pravidlům EU, nemusí nadnárodní korporace dividendy u nás danit. Na rozdíl od českých firem, které je musí danit 15%. České firmy jsou tak v ČR znevýhodněné. Reálné vysávání naší země je však mnohem vyšší! Prosazujeme zavedení zdanění dividend a zisků nadnárodních koncernů a nastavení podmínek tak, aby podstatnou část ze svých zisků a dividend museli jejich zahraniční majitelé reinvestovat zpět v ČR. Prosazujeme referendum o vystoupení z EU! „Odliv dividend z ČR dosáhl v roce 2019 rekordní výše,“ poukázal pro Novinky.cz analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Odliv zisků do ciziny byl o 29 miliard větší než o rok dřív. Reálně však v zahraničí končí ještě více peněz. Český statistický úřad po započtení kvalifikovaných odhadů nepřiznaných zisků vykazuje každoročně o miliardy vyšší odlivy kapitálu než ČNB. Například v roce 2016 odteklo podle statistiků z ČR do zahraničí ve formě dividend 314 miliard, podle údajů centrální banky to bylo 293,1 miliardy Kč. Světoznámý francouzský ekonom Thomas Piketty upozornil, že podle oficiálních statistik Eurostatu bylo z České republiky od roku 2010 do roku 2016 na dividendách „odkloněno“ do zahraničí 7,6 procenta našeho hrubého domácího produktu (HDP). V absolutních číslech to znamená, že z naší země za tu dobu odešlo 2 252 miliard korun, zatímco ve formě evropských dotací se nám za stejnou dobu „vrátilo“ jen 1,9 procenta HDP. To dělá 563 miliard korun. Česká republika je tedy v minusu 1 689 miliard korun za sedm let. Navíc, jak upozornil ekonom Vít Jedlička, podle odhadu samotné Evropské komise nás unijní regulace stojí 4% HDP ročně, což za minulý rok představuje cca 200 mld. Kč. Z EU jsme za posledních 14 let načerpali na dotace 741 mld. Kč, ale náklady na evropské regulace dosáhly astronomických 2456 miliard... #tomio#okamura#tomiookamura#spd#2020

Příspěvek sdílený Tomio Okamura - SPD (@tomio.cz),

Domů
Sdílet
Diskuse