Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2020 12:23
Čas čtení 1:00
Tina Hamarova

Homosexualita je nakažlivá, tvrdí polský starosta. Prezidentské volby rozšířily v Polsku další vlnu nenávisti a homofobie

POLITIKA POLSKO
Uložit Uložené

Proti sexuálním menšinám se tvrdě vymezuje i současný polský prezident Andrzej Duda, který bojuje o své znovuzvolení.

„Gayové, lesby či jiné sexuální menšiny jsou nemocní lidé, kteří by se měli povinně léčit. Jejich nemoc je nakažlivá, proto ji u nás nechci,“ prohlásil jeden z poslanců při zasedání samosprávy v polském městě Ryki.

Jeho výrok se objevil v dokumentu režiséra Jedrzeje Malka s názvem „My jsme lidé“, který zachycuje sezení z různých městských a obecních zastupitelstev a jejich homofobní diskuse.

Hlavně v Lubelském, Podkarpatském, Świętokrzyském, Lodžském a Malopolském vojvodství místní poslanci označili tyto menšiny za zlo a hrozbu křesťanské morálky, zdůraznili, že „nejde o normální lidi“.


Samosprávy ve více než sto polských městech a obcích, tedy až na třetině polského území, přijaly od loňska usnesení o vytvoření takzvaných zón bez sexuálních menšin LGBTI. Do toho tlačí silnou homofobní rétoriku i prezident Andrzej Duda, který opětovně kandiduje i v letošních volbách. 

Doporučeno
Transgender modelka: Pokud jsou vaše děti jiné, je třeba to řešit, jinak jim pokazíte život (Rozhovor) Transgender modelka: Pokud jsou vaše děti jiné, je třeba to řešit, jinak jim pokazíte život (Rozhovor) 28. června 2020 11:21
Domů
Sdílet
Diskuse