Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2020 8:29
Čas čtení 1:02
Tina Hamarova

Arabské emiráty vyslaly k Marsu vlastní sondu. Před šesti lety ještě neměly ani vesmírnou agenturu

TECH SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
Uložit Uložené

Jde o první vesmírnou misi SAE. Ropná velmoc se tak zařadila mezi země, které se po Zemi budou snažit o dobytí zemí ch planet.

Spojené arabské emiráty vyslaly do vesmíru svou první sondu. Modul s názvem Amal, tedy „Naděje“, směřuje přímo na oběžnou dráhu Marsu. Původně měla raketa odletět již 14. července, kvůli špatnému počasí odlet dvakrát odložili. SAE jsou tak první arabskou zemí, která se zapojila do dobývání jiných planet.

Mise Amal odstartovala podle The Verge z japonského vesmírného centra Tengashima před sedmou ráno japonského času. K rudé plantéte bude nyní cestovat přibližně 7 měsíců.

Odlet rakety H-IIA se sondou Amal byl plynulý. Několik minut po startu se inženýři obávali, že se neotevřel jeden ze dvou solárních panelů. Obavy se ale nakonec nepotvrdily.

Přibližně před šesti hodinami arabské vesmírné centrum oficiálně potvrdilo kontakt se sondou ve vesmíru. Cílem mise, která bude trvat dva roky, je poskytnout komplexní obraz dynamiky počasí na rudé planetě. Zároveň má odhalit více o marťanské atmosféře.

Mise Amal využívá časové okno, ve kterém je Země nejblíže k Marsu. Zároveň by v této době měly odstartovat podobné mise Číny a Spojených států.

Amal by měla k Marsu dorazit v únoru 2021. Spojeným arabským emirátům nejde jen o zkoumání rudé planety, ale i o zpopularizování technických oborů ve vlastní zemi. Šejkové totiž chtějí, aby se výzkum a věda staly pro mladé lidi lákavějšími. 

Uvědomují si totiž, že z ropy se věčně nebude dát žít, a tak se snaží postupně přeorientovat své hospodářství k výzkumu. Díky obrovskému množství peněz, které mají k dispozici, se jim v tom daří postupovat opravdu rychle. Před šesti lety ještě neměli ani vesmírnou agenturu. Dnes jejich vlastní sonda směřuje k Marsu.

Doporučeno
Testuje auta a vydělává miliony. 33letá Alex je zřejmě nejlepší carfluencerkou na světě Testuje auta a vydělává miliony. 33letá Alex je zřejmě nejlepší carfluencerkou na světě 20. července 2020 7:40
Domů
Sdílet
Diskuse