Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2020 9:45
Čas čtení 1:15
Adam Smeták

Česko pošle na pomoc Bejrútu 10 milionů korun. Vyšle i speciální tým na vyprošťování osob

Česko pošle na pomoc Bejrútu 10 milionů korun. Vyšle i speciální tým na vyprošťování osob
Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein
NEWS
Uložit Uložené

Ministr Hamáček potvrdil, že na místo tragédie dnes odpoledne zamíří speciální tým našich hasičů, který pomůže zachraňovat životy.

V úterý večer našeho času došlo v Bejrútu, hlavní městě Libanonu, k masivní explozi. Exploze  2750 tun zabaveného dusičnanu amonného v tamním přístavu si vyžádala zatím více než 100 mrtvých a tisíce zraněných. Na obrovské neštěstí se rozhodl reagovat český stát, a nabídl Libanoncům v nouzi pomoc.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka dnes v 16:00 odletí do Bejrútu 37 členů hasičského týmu USAR (Tým záchranářů specializující se na vyhledávání osob v troskách zřícených budov) včetně 5 psovodů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil humanitární pomoc ve výši 10 milionů korun.

Doporučeno
Záznam: Exploze v Bejrútu zabila více než 100 lidí. Zraněné jsou tisíce lidí Záznam: Exploze v Bejrútu zabila více než 100 lidí. Zraněné jsou tisíce lidí 4. srpna 2020 20:28

Z nejvyšších pater české politiky už během včerejšího večera do Libanonu směřovaly kondolence. Ministr Jan Hamáček už kolem jedenácté večer informoval, že jedná s ministerstvem zdravotnictví a hasičským sborem o případné pomoci. „My thoughts and heart are with those affected by the horrific explosion in #Beirut today,“ napsal český ministr vnitra na svůj Twitter.

K tragédii se vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „Co se stalo v Bejrútu, je obrovská tragédie. Jsme samozřejmě připraveni pomoci okamžitě,“ napsal na svůj Twitter. Dodal, že hovořil s ministrem vnitra o pomoci, u níž čekali jen akceptaci na libanonské straně. 

Doporučeno
Jaký je nejrychlejší způsob dopravy po Praze? Stojí pár korun, je zábavný a bez emisí Jaký je nejrychlejší způsob dopravy po Praze? Stojí pár korun, je zábavný a bez emisí 4. srpna 2020 18:00

Aktualizace 10:21: Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček na Twitteru uvedl, že Česko poskytne v rámci humanitární pomoci Libanonu 10 milionů korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse