Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. srpna 2020 14:34
Čas čtení 0:35
Matej Krajčovič

Ostrovní ráj Mauricius bojuje se šířící se ropnou skvrnou. Ta ohrožuje i vzácné korálové útesy

NEWS
Uložit Uložené

Malá země se s katastrofou nedokáže vypořádat sama, o pomoc požádala i Francii.

Když se řekne Mauricius, pravděpodobně si představíš sluncem zalité pláže a průzračně čistý oceán. V těchto dnech to však rozhodně neplatí, píše Al Jazeera.

Vláda ostrova v Indickém oceánu totiž musela vyhlásit stav přírodní katastrofy. Na vině je velká ropná skvrna, která se šíří z japonské lodi, která 25. července narazila na útes a uvízla tam.

Plavidlo mělo převážet téměř 4 000 tun paliva. Loď byla nebezpečně nakloněná, ale až v posledních dnech se na trupu objevily i trhliny. Museli tedy evakuovat i celý záchranný tým.

Mauricius má něco přes 1,2 milionu obyvatel a pravděpodobně nemá zdroje na to, plavidlo dokázal vytáhnout sám, místní obyvatelé se proto zatím alespoň horečně snaží zamezit šíření ropné skvrny a chránit vzácné korálové útesy či živočichy. Používají pytle naplněné listy cukrové třtiny.

Pomoc mezitím přislíbila alespoň Francie, která ze svého ostrova Réunion vyslala loď naplněnou absorpčními látkami a průzkumné letadlo, které má zmapovat rozsah šíření.

Domů
Sdílet
Diskuse