Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2020 7:55
Čas čtení 0:31
Miriam Rumanková

Gándhího brýle se prodaly za více než 7 milionů korun. Aukční dům jejich cenu odhadl na zlomek konečné nabídky

NEWS
Uložit Uložené

Majitelem brýlí byl starší muž ze Spojeného království, který zdědil antikvariát od svého strýce.

Mahátma Gándhí byl indický duchovní vůdce a myslitel, který byl známý tím, že zastával nenásilný odpor. Kulaté brýle, jeho zářivě žlutý oděv a sandály byly ikonickým prvkem tohoto inspirativního člověka.


Brýle se předávaly z generace na generaci v rodině současného majitele poté, co se příbuzný v roce 1920 setkal s ochráncem občanských práv, Gándhím, v Jižní Africe. V neobvyklém vývoji událostí byly brýle zabaleny do obálky a ponechány ve schránce aukční budovy East Bristol Auctions s poznámkou: „Tyto brýle patřily Gándhímu, zavolejte mi,“ uvádí portál Ladbible.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Wall Post (@_wallpost_) on

Majitel hodil brýle do schránky v pátek a pracovník aukčního domu ji otevřel až v pondělí ráno. „Brýle mohl klidně někdo ukrást nebo vyhodit do koše,“ řekl pan Stowe, zaměstnanec aukčního domu pro BBC. On odhadoval cenu brýlí na 15 000 liber. Nakonec se ikonické, kulaté brýle vydražily za 260 000 liber (7,5 milionu korun).

Domů
Sdílet
Diskuse