Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2020 11:23
Čas čtení 0:53
Matej Krajčovič

I rekreační užívání marihuany může u teenagerů způsobovat výpadky paměti, tvrdí výzkum

TECH MARIHUANA
Uložit Uložené

Otázkou je, zda za rekreační užívání ještě považuješ i 7–9 dávek za měsíc.

O dlouhodobých následcích kouření marihuany se stále vedou spory. Negativně vidí dopady nová studie z USA, o níž píše Daily Mail.

Tým z Coloradské školy medicíny analyzoval 1 192 teenagerů z 596 rodin a z výzkumu vyplývá, že u uživatelů této látky existuje větší pravděpodobnost výpadků slovní paměti, přesněji vzpomínek na věci, které četli nebo slyšeli.   

Vědci věří, že jde o důsledky brzkého užívání marihuany, protože tyto změny na vzorku nedokázali vysvětlit genetikou ani prostředím, ve kterém rodiny žily. Pokoušeli se o to porovnáváním sourozenců, které by mělo limitovat vliv rozdílné výchovy nebo socioekonomického statusu.

Nový článok
Zdroj: TASR/AP

Studie se zaměřovala na rekreační uživatele, ale tento bod může být trochu sporný. Zatímco předchozí výzkumy řešily lidi, kteří kouří jednou až dvakrát za měsíc, v tomto případě to bylo průměru 7 až 9 dní měsíčně. Je tedy otázkou, zda se stále jedná o „rekreační užívání“.

Profesor Jarrod Ellingson z univerzity, která výzkum vedla, konstatuje, že vliv konopí na kognitivní funkce by měly prověřovat i další studie, zejména proto, že se tato látka stává legální v stále více amerických státech.

Doporučeno
V Tel Avivu padala marihuana z nebe. Dron nad městem rozsypal stovky sáčků s konopím V Tel Avivu padala marihuana z nebe. Dron nad městem rozsypal stovky sáčků s konopím 5. září 2020 9:32

V Coloradu byla tato látka zlegalizována již v roce 2014, díky čemuž oblast navštěvuje i více turistů. „Musíme mít správná empirická data o tom, jak konopí ovlivňuje mozek ve vývoji, aby vlády a zdravotní úřady mohly přijímat rozhodnutí,“ dodává Ellingson. 

Jiné studie také podle Daily Mail naznačují, že užívání může zvýšit riziko rozvoje psychózy a schizofrenie.

Domů
Sdílet
Diskuse