Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2020 19:11
Čas čtení 2:36
Dominik Vetrák

Duna dostává epický trailer. Hvězdní herci, špičkový režisér a vizuál, který tě ohromí

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nejočekávanější film tohoto roku se představuje prvním trailerem.

Po premiéře Nolanova Teneta už můžeme s klidem říci, že nejočekávanějším filmem tohoto roku je Duna. Nic více megalomanského do konce roku už nevyjde. Warner Bros. ve středu konečně vydal i první trailer, který tak dorazil jen 3 měsíce před premiérou.

Nebýt Covid-19, viděli bychom ho už dříve. Warneři však ještě čekali, jak se bude dařit Tenetu a zda Dunu raději nepřesunou na další rok. Zdá se však, že se premiéry skutečně dočkáme už 18. prosince.

Nová filmová verze epického fantasy příběhu Duna od Franka Patricka Herberta vzniká pod režijním dohledem kanadského mága Dennise Villeneuvea (Arrival, Prisoners, Sicario, Blade Runner 2049).  

Snímek má neuvěřitelně nabité herecké obsazení. Hlavní postavou bude Paul Atreides v podání Timothée Chalameta. Rebecca Ferguson si zahraje Lady Jessicu.

Doporučeno
Dokument Králové videa je zábavné retro, ale i poučné ohlédnutí za dobou, kdy si lidé museli filmy dabovat sami (Recenze) Dokument Králové videa je zábavné retro, ale i poučné ohlédnutí za dobou, kdy si lidé museli filmy dabovat sami (Recenze) 3. září 2020 15:56

Atreides se s rodinou bude stěhovat z domovské planety Caladan na planetu Arrakis, kterou získali jako dědictví. Arrakis je domovem nejvzácnějšího zdroje ve vesmíru, nadlidské drogy, které se říká Koření. Noví majitelé planety si okamžitě najdou rivaly a nepřátele.

Kromě Timothée Chalameta a Rebeccy Ferguson uvidíme i herce a herečky jako Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgard, David Dastmalchian, Oscar Isaac, Javier Bardem, Josh Brolin, Dave Bautista a další. Některé z nich můžeš vidět i na obrázcích níže v galerii.

O scénář se postaral Eric Roth (A Star is Born, Benjamin Button) a kameru měl na starosti Greig Fraser (Lion, Rogue One: A Star Wars Story, Zero Dark Thirty). Soundtrack složí geniální Hans Zimmer. Film by měl zpracovat polovinu příběhu a studio Warner Bros. už údajně souhlasilo, aby Villeneuve natočil i druhou část.

Duna dostáva epický trailer. Hviezdni herci, špičkový režisér a vizuál, ktorý ťa ohromí
Zdroj: Warner Bros.

Románová Duna Franka Herberta patří k dílům, které způsobily ve svém žánru revoluci. Více než 600 stran dlouhé sci-fi se do hloubky zabývalo mnoha vážnými tématy: náboženstvím, resp. mesianismem, environmentalismem či ekologickými problémy. 

V mnohém také zrcadlil politickou situaci své doby. Herbert vytvořil košatý a mimořádně náročný příběh, kde do detailů popsal sociologické, etnologické či geologické podrobnosti svého světa. I díky tomu byla Duna často považována za nezfilmovatelnou knihu.

Původně chtěl snímek natočit Alejandro Jodorowsky, známý svými surreálný díly jako El Topo či Svatá hora. Jodorowsky plánoval natočit neuvěřitelný desetihodinový celovečerák a při práci mu pomáhala taková umělecké esa jako Salvador Dalí, HR Giger či Jean „Moebius“ Giraud. 

Celý pokus o realizaci odvážného záměru mapuje i zajímavý dokument Jodorowsky's Dune. Jodorowsky však musel z finančních důvodů projekt zanechat. Tehdy se do hry dostal David Lynch.

Po úspěchu předchozího biografického dramatu Sloní muž dostal Lynch důvěru a mohl si vybrat hned ze dvou projektů. Jedním byla Duna a druhým režie Star Wars: Návrat Jediho, kterou mu nabídl sám George Lucas. Vybral si Dunu a v roce 1981 začaly první přípravy.

Scénář se několikrát přepisoval, přičemž úplně první verze údajně obsahovala materiál na čtyřhodinový celovečerák. Po třetí verzi Lynche opustili jeho spolupracovníci Eric Bergren a Christopher De Vore, takže režisér zůstal na práci sám. Scénář se nakonec podařilo dát dohromady až na sedmý pokus.

Samotný snímek vstoupil do kin v roce 1984. Přijetí však bylo mimořádně negativní a šlo i o velké finanční zklamání. Kritik Roger Ebert dokonce Lynchovo dílo korunoval přívlastkem nejhorší film roku.

Samotný režisér se vyjádřil, že si je chyb velmi dobře vědom a Dunu považuje za své nejslabší dílo, ačkoli, jak dodává, stále obsahuje momenty, které se mu líbí. „Nikdy jsem Dunu zcela neovládl,“ poznamenal později. „George Lucas mě varoval. Říkal, že Dunu nelze zfilmovat. Měl pravdu.“

Duna dostáva epický trailer. Hviezdni herci, špičkový režisér a vizuál, ktorý ťa ohromí
Zdroj: Warner Bros.

Frank Herbert se ale režiséra zastal a tvrdil, že snímek si užil. Pochválil zejména vizuální dokonalost a dialogy. Celkově je však Duna dodnes vnímána jako nepříliš funkční sci-fi, ačkoli současná kritika je ve svých soudech přece jen mírnější. Zajímavou myšlenku vyslovil kritik Claudius Seidl: „Duna nakonec jednoho dne vejde do dějin filmu jako nedoceněné mistrovské dílo, které geniálně ztroskotalo.“

Teď už víš, do čeho se Dennis Villeneuve pustil. Podaří se mu zlomit prokleté a znovu nás v kinech ohromí jako při svém každém filmu za posledních 10 let? Pokud se tak stane a snímek bude ziskový, čeká nás i druhá část a seriál, jehož první epizodu by měl natočit právě Villeneuve.

Domů
Sdílet
Diskuse