Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2020 8:44
Čas čtení 1:47
Tímea Krauszová

Pařížské muzeum zakázalo vstup ženě, měla prý příliš hluboký výstřih. Aktivistky reagovaly protestem nahoře bez

NEWS
Uložit Uložené

Pobouřená žena zveřejnila otevřený dopis, ve kterém obviňuje muzeum ze sexismu a dvojitých standardů.

Mladé ženě zakázali vstup do pařížského muzea Musée d'Orsay, protože měla na sobě příliš vyzývavý outfit. Přestože na stránce muzea je v pravidlech uvedeno, že mohou vstup zakázat lidem, jejichž oblečení by mohlo způsobit rozruch, nedefinují, co to přesně znamená.

Pobouřena žena tak zveřejnila na sociální síti Twitter otevřený dopis, ve kterém obviňuje muzeum ze sexismu a dvojitých standardů. Připojila i fotografii výstřihu, kvůli kterému nemohla do muzea vejít.

Doporučeno
Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) 13. září 2020 8:00

Příliš vyzývavé oblečení

Jeanne je studentkou v Paříži, píše Ladbible. Při návštěvě muzea Orsay ji nepříjemně překvapilo, že jí nedovolili vstoupit kvůli jejímu příliš vyzývavému outfitu. Svůj vztek vložila do otevřeného dopisu, který zveřejnila online. V něm hovoří o dvojích standardech a tvrdí, že jde o diskriminaci. „Já nejsem jen moje prsa, nejsem jen mé tělo. Váš dvojitý metr by neměl představovat překážku pro mé právo na přístup ke kultuře a vzdělání,“ argumentuje 22letá žena.

Muzeum se mladé ženě ještě týž den omluvilo. Přesto však fotka a doprovodný text způsobily, že se na stranu Jeanne postavili mnozí lidé.

„Muzeum Orsay je zjevně ztotožněné s tím, že vystavuje mnoho obnažených hrudníku ve své sbírce, ale zahanbilo tuto mladou ženu při vstupu a řeklo jí, že nemůže vejít, protože její výstřih byl příliš hluboký. Neuvěřitelné,“ píše jedna žena na Twitteru.

„Pařížské muzeum se omluvilo ženě, kterou nevpustili dovnitř pro příliš odhalující dekolt. Co zapomněli, jaké portréty jim visí na stěnách?“ ptá se další člověk.

K incidentu došlo v úterý. V neděli na něj zareagovaly i aktivistky feministické organizace FEMEN France, které se sešly přímo v prostorách muzea. Tam se svlékly do půl pasu a na hruď si napsaly různá hesla, včetně: „Moje prsa nejsou nemravná!”. Žádaly konec sexualizace ženských těl a potvrzovaly slova Jeanne, že byla obětí sexistické diskriminace.

Protestu se zúčastnila přibližně dvacítka žen. Dodaly, že ženská těla nejsou nijak neslušná či nemravná.

Domů
Sdílet
Diskuse