Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2020 9:02
Čas čtení 4:36
Jakub Paulík

Dvojice ruských „potomků medvěda“: Otec se upil k smrti, jeho syn patřil mezi nejbohatší vystupující

Dvojice ruských „potomků medvěda“: Otec se upil k smrti, jeho syn patřil mezi nejbohatší vystupující
Zdroj: Wikimedia/Claude-Antoine Lumière
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Syndrom vlkodlaka: Lék na onemocnění způsobující extrémní ochlupení do dnešního dne neexistuje.

Genetická odchylka, nebo plod ženy a medvěda? Možnost číslo jedna je správná. Falešnou verzi se však extrémně zarostlý Rus Adrian Jeftichew snažil v 19. století podsouvat divákům. Chtěl je totiž uchvátit. Publikum v Rusku a v mnoha částech Evropy ho zbožňovalo, ale větší slávu než neustále alkoholem opojený Adrian si získal jeho syn Fedor.

Už v 14 letech doplul k břehům USA a lidé jednoduše jásali. Fanoušci milovali jeho vřelý přístup a interakci s publikem, se kterým často komunikoval v jejich jazyce. Vypadal jako zvíře, občas si dokonce zavrčel či zaštěkal, ale pyšnil se vysokou inteligencí.

V tomto článku si přečteš:
  • Jakým onemocněním Fedor s Adrianem trpěli
  • V čem se Fedor lišil od svého otce
  • Jak novináři reagovali na „divocha z lesů“
  • Kolik si dokázal vystoupeními vydělat

Adrian so synom Fedorom
Adrian so synom Fedorom Zdroj: Wikimedia/Claude-Antoine Lumière

Otec medvěd? Vynikající promo!

Fedor Jeftichew se od malička podobal na svého otce Adriana. Jejich obličeje pokrývalo husté ochlupení, kvůli kterému lidem připomínali vlkodlaky. Tuto genetickou vadu Adrian prý zdědil po svém otci medvědovi, se kterým jeho matka, prostá dívka z ruské vesnice, udržovala milenecký poměr.

Tedy tak alespoň zněla pověra, kterou o sobě Adrian rozšiřoval kvůli větší popularitě. Jan Bondeson ve své knize The Two-headed Boy, and Other Medical Marvels (viz strana 19) uvádí, že Adrian vymyšlenou historku považoval za skvělou reklamu – a měl pravdu. Lidé jí sice nemuseli vůbec věřit, ale určitě ihned upoutala jejich pozornost.

Ve skutečnosti však Adrian i jeho syn Fedor trpěli tzv. hypertrichózou, kvůli které jim na neobvyklých místech, včetně obličeje, narostlo mimořádně husté ochlupení. Konkrétněji šlo o raritní druh hypertrichózy s názvem Ambrasův syndrom, kterému se příznačně říká i Syndrom vlkodlaka.

Navzdory pokroku ve vědě je vlkodlačí syndrom do dnešního dne neléčitelný. Lidé trpící touto genetickou poruchou se s ní proto musí naučit žít, nebo jsou odkázáni například na pravidelné depilace či jiné způsoby odstraňování nadměrného ochlupení. Health Line informuje, že permanentního odstranění chlupů lze dosáhnout elektrolýzou a laserovou chirurgií.

Fedor to dotáhl dál než jeho otec alkoholik

Fedor Jeftichew se narodil v roce 1868 v Petrohradě a s otcem Adrianem se pokoušeli svůj odlišný vzhled využít prostřednictvím vystoupení, za která si lidé rádi zaplatili. Adrian se proslavil přezdívkou Divoký muž z Kostromského lesa (Wild Man from Kostroma Forest) a Fedorovi v pozdějším období říkali Jo-Jo, člověk s tváří psa (Jo-Jo the Dog-Faced Human).

I když Fedor a Adrian vypadali stejně, v různých ohledech se značně lišili. Portál STSTW Media uvádí, že zatímco Adrian působil na lidi hrubě, Fedora si kvůli jeho vřelé povaze snadno oblíbili. Z Adriana se stal navíc během života těžký alkoholik. Při svém turné po Evropě prý řekl, že se na jeho konci vrátí do rodné vesnice v Rusku a všechny peníze propije.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89030 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • V čem se změnil Fedorův život po smrti jeho otce
  • Jak Fedor bojoval proti označení „freak“
  • Jak se zachoval Fedor, když novináři ohmatávali jeho ochlupení
  • Jakou historku o Fedorovi rozšířil jeho šéf
Domů
Sdílet
Diskuse