Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. září 2020 10:57
Čas čtení 0:50
Adam Smeták

Aplikaci eRouška už si stáhlo přes půl milionu lidí. Stahuj i ty!

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Při masovém používání může aplikace pomoci ke zmírnění šíření koronaviru napříč populací.

Aplikaci eRouška si stáhlo už přes půl milionu Čechů a Češek. Jde o součást projektu Chytrá karanténa, která pomáhá s trasováním kontaktů pozitivních osob. Klíčové pro správně fungování tohoto systému je, aby si aplikaci nainstalovalo do svých zařízení co nejvíce osob. Premiér Babiš dokonce ve svém nedělním hlášení vyzval mobilní operátory k solidární akci a zlevnění chytrých telefonů hlavně pro seniory. 

Zároveň doplnil, že do sobotní půlnoci mělo aplikaci staženou už 495 tisíc a za neděli bylo vydáno 60 kódů. „To znamená, že když s vámi hygienik dělá šetření a oznámí vám, že jste covid pozitivní, zeptá se, zda máte eRoušku, a pokud ji máte, tak dostanete kód, který musíte poslat do systému a všichni, koho jste potkali, dostanou oznámení, že jste se setkali s někým, kdo je covid pozitivní,“ vysvětlil Babiš. Zároveň dodal, že od příštího týdně zřejmě bude zavedena aplikace sebetrasování.

Doporučeno
Kdo je Roman Prymula? Epidemiolog s vazbami na Čínu, který se proslavil kontroverzními výroky Kdo je Roman Prymula? Epidemiolog s vazbami na Čínu, který se proslavil kontroverzními výroky 22. září 2020 12:29

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím profilu Chytré karantény v pondělí požádalo občany, aby si aplikaci stáhli a doporučili ostatním. Jde o jednoduchý krok, kterým může každý z nás přispět ke zpomalení šíření viru napříč populací.

Pro zařízení od Apple stahuj ZDE
Pro zařízení se systémem Android stahuj ZDE
Domů
Sdílet
Diskuse