Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Logitech.
30. září 2020 18:42
Čas čtení 3:12
Sponzorovaný obsah

Vylepši si prostředí na studium tak, abys dostal známky, jaké si zasloužíš

TECH
Uložit Uložené

I vzhledem k aktuální situaci strávíme podle všeho mnohem více času doma, zvláště pro studenty je proto důležité, aby si vytvořili prostředí, které jim umožní učit se co nejefektivněji.

Na studium z domu si už mnozí z nás zvykli během prvního pololetí, kdy nás k tomu dotlačila pandemie. Mnozí jsme zároveň zjistili, že to není až tak velká věda, jen je třeba se velmi pečlivě připravit na vše, co distanční forma studia obnáší. Vše nasvědčuje tomu, že minimálně několik následujících týdnů se s učiteli a spolužáky neuvidíme osobně, a tak strávíme více času za počítači.

Samozřejmě, celé to má i několik malých a příjemných výhod. Pospat si můžeš minimálně o pár minut déle, protože odpadává potřeba přesunout se do budovy školy a převléknout se můžeš do tepláků. I kvůli tomu je třeba si dávat pozor, abys nesklouzl k pocitu, že máš prázdniny.

Připravili jsme proto několik tipů a triků, jak si vytvořit místo, kde můžeš nerušeně studovat, nebo jak si pořídit nejvhodnější technické vybavení, které ti pomůže vzdělávat se efektivně.

Vylepši si prostredie na štúdium tak, aby si dostal známky, aké si zaslúžiš
Zdroj: Logitech

Výběr místa pro tvou domácí studovnu

V případě online vzdělávání je důležité, abys měl vyhrazené konkrétní místo. Hledání takového místa může vyžadovat trochu improvizace, protože se mnozí vysokoškolští studenti po výzvě opustit internáty vracejí k rodině. Podobně to mají i středoškoláci. Existuje však několik klíčových pravidel pro výběr místa na vzdělávání, které stačí dodržet i v omezeném prostoru.

  • Vyber si místo s přirozeným světlem – například blízko okna nebo s výhledem do zahrady. Přirozené světlo výrazně zlepšuje náladu a vitalitu a je mnohem příznivější pro oči. Při dobrém světle budeš také vypadat mnohem lépe na videu.
  • Zajisti si spolehlivé připojení k internetu – může to být tvůj nejdůležitější nástroj ke studiu, takže se ujisti, že je tvůj signál dostatečně silný, aby ses mohl zúčastnit videohovorů nebo webových seminářů. Minimální požadované rychlosti pro uspokojivé videohovory jsou 8 Mb/s pro download a 1,5 Mb/s pro upload.

Vylepši si prostredie na štúdium tak, aby si dostal známky, aké si zaslúžiš
Zdroj: Logitech

Pořiď si potřebné technologie ke studiu

Poté, co úspěšně najdeš vhodné studijní místo, je dobré zkontrolovat, zda máš potřebné vybavení a víš, jak ho používat.

  • Vylepši si výbavu pro videohovory – pokud všechny semináře nebo konzultace budou probíhat přes video, ujisti se, že máš odpovídající vybavení, abys byl dobře vidět. Pokud je to možné, sežeň si externí webovou kameru, ty notebookové mívají až na výjimky nižší kvalitu. Speciální webová kamera bude mít mnohem kvalitnější obraz a přirozenější barvy. Například profesionální kamera Logitech C920 má elegantní design a dodává se se speciálním klipem, který umožňuje připevnění k téměř každému monitoru nebo displeji.
  • Seznam se s programy, které umožňují videokonference – před uskutečněním prvního hovoru se ujisti, že víš, jak používat komunikační software, jako je Zoom a Google Hangouts, a že tvá kamera s těmito aplikacemi funguje správně.
  • Kup si vhodnou myš a klávesnici – pokud píšeš hodně textu, přemýšlej o větší ergonomické klávesnici, která může být pohodlnější alternativou k té na notebooku. Například klávesnice MX Keys je vhodným řešením. A pokud nejen při studiu využíváš často myš, jistě oceníš takovou, která disponuje několika programovatelnými tlačítky a rolovacími kolečky pro urychlení práce. Vhodnou myší by mohla být MX Master 3 značky Logitech, se kterou si můžeš ve chvílích oddechu i zahrát nějakou hru. Kompaktnější variantou by mohla být novinka v podobě MX Anywhere 3, která je snadno přenosná, takže když ti skončí online výuka, využiješ ji i na cestách. Pokud je tvým hlavním cílem úplná koncentrace, ale zároveň potřebuješ psát na klávesnici, sada MK295 Silent Wireless Combo eliminuje až 90 % hluku plynoucího z jejího užívání, takže se můžeš soustředit a nic tě při tom nebude rušit.
  • Vyzkoušej aplikace pro sdílení dokumentů – může to být skvělý způsob, jak spolupracovat s ostatními studenty na společném projektu. Webové aplikace, jako jsou Google Sheets nebo Word Online, jsou nástroje, se kterými se pravděpodobně setkáš i v budoucí práci, takže toto by mohla být dobrá příležitost, jak se je naučit v předstihu používat.

Vylepši si prostredie na štúdium tak, aby si dostal známky, aké si zaslúžiš
Zdroj: Logitech

Soustřeď se a buď produktivní

Vhodné studijní prostředí a správné technologie ti mohou poskytnout skvělé výchozí podmínky, ale stále si nejdříve budeš muset zvyknout na trvalé domácí učení. Níže uvádíme několik jednoduchých, ale účinných způsobů, jak zajistit, abys zůstal produktivní a zbavil se stresu.

  • Dodržuj studijní rutinu a dobře si rozvrhni čas – pokud jsi už zvyklý na školní výuku v určitou dobu, začni v obvyklou hodinu a využívej tento čas i při studiu na dálku
  • Dělej si přestávky – krátká změna prostředí může být dobrým způsobem, jak obnovit soustředění. Využij jakýkoliv vnější prostor, který máš k dispozici, a zkus si odpočinout od sledování obrazovky.
  • Zůstaň ve spojení – při studiu doma se můžeš cítit osaměle a izolovaně. Zůstaň ve spojení s přáteli, abys zjistil, jak situaci zvládají a případně si s nimi můžeš vyměnit i pár rad. Rovněž se neboj komunikovat online i s učiteli.

I když to pro tebe může být „neprobádané území“ a neobvyklý způsob studia, nenech se tím vyvést z míry. Situace se mění každý den a všichni se učíme za pochodu – dokonce i tvá škola. Stačí si však vytvořit pohodlné pracovní prostředí a zůstat motivovaný.

Navštiv stránku logitech.com, kde se dozvíš více o tom, jak mohou produkty vylepšit tvou domácí kancelář.

Domů
Sdílet
Diskuse