Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2020 13:20
Čas čtení 2:19
Vojtěch Vanda

Karel Gott zesnul přesně před rokem. Naučili jsme se společně radovat z každého dalšího dne, vzpomíná na něj vdova Ivana

OSOBNOSTI ČESKO KAREL GOTT
Uložit Uložené

K novinářské projekci biografického filmu Karel, věnovaného památce mistra Karla Gotta, vydala vdova Ivana Gottová písemné vyjádření.

Vleklá nemoc a časté zdravotní komplikace měly za důsledek smrt jednoho z nejznámějších českých hlasů Karla Gotta. Přesně před rokem, 1. 10. 2019, o této smutné události informovala jeho manželka Ivana Gottová. V rámci vzpomínky na držitele 42 Zlatých slavíků včera proběhla novinářská projekce filmu Karel, kde vdova poskytla vyjádření k ročnímu výročí smrti jejího manžela.

Doporučeno
Karel Gott zemřel. Bylo mu 80 let Karel Gott zemřel. Bylo mu 80 let 2. října 2019 10:21

Karel Gott si byl podle jejích slov už v roce 2017 údajně vědom toho, že má omezené množství života před sebou. „Naučili jsme se společně radovat z každého dalšího dne, žít pouze a jenom přítomností. Začal ještě intenzivněji pracovat na své autobiografii a přitom mi vyprávěl o celém svém životě nabitém prací a uměním. Současně velmi stál o svůj životní filmový dokument,“ vysvětlila v listu, který citoval web Super.cz.

„Vím, že mu záleželo na tom, aby vznikl pravdivý film nejen o jeho práci, ale i o krásných a harmonických vztazích v naší rodině,“ vysvětlovala Gottová, jak si její manžel film představoval a jak vznikl jejich vztah s režisérkou filmu Olgou Špátovou.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

„Já jsem si vždycky své soukromí úzkostlivě chránila a vysloužila si za to mnohdy kritiku. S režisérkou Olgou Špátovou jsme už podruhé udělali výjimku. Byla nám sympatická, už když s mým manželem točila dokument k jeho sedmdesátým narozeninám,“ uvedla spojitosti.

„Líbilo se nám, že – ač velmi mladá – měla o filmu již tenkrát jasnou představu. (...) Natáčela vždy nenápadně a tiše, v doprovodu nejužšího štábu – většinou jen ona a zvukař. A to byl také jeden z důvodů, proč jsme ji opět oslovili. Věděla jsem, že Karlovi záleží na tom, aby se mohl svým příznivcům pochlubit šťastnou rodinou. A tak jsme kameru nechali nahlédnout více do našeho soukromí,“ napsala do prohlášení vdova po Gottovi, která, podle informací Super.cz, nemohla tiskovou konferenci navštívit kvůli zdravotním komplikacím spojené s koronavirem

„Během natáčení Karlovi často nebylo dobře, ale snažil se vyjít režisérce vstříc ve všech jejích nápadech. Točil do poslední chvíle, co jen byl schopen. O to víc mi trhalo srdce, když se mnohé záběry nakonec v dokumentu nepoužily. Stálo ho to úsilí a přemáhání, ale moc chtěl, aby ve filmu bylo vše, co měl na srdci,“ řekla k filmu, jenž má přijít 15. října do kin, Gottová. Scény, které musely být vystřihány, údajně oplakala. Podle jejích slov se ale všechno logicky  nemohlo do stopáže snímku vejít. 

Doporučeno
Vzpomínka na mistra. Karel Gott a jeho největší hity Vzpomínka na mistra. Karel Gott a jeho největší hity 2. října 2019 12:43

Důsledně byla prý vybírána i hudba, která ve filmu zazní. „Ještě v průběhu září, několik týdnů před smrtí, vybíral společně s Olgou hudbu do filmu. Procházeli spolu seznam jeho skladeb a pečlivě zvažovali každou píseň. Tvořivost a touha vše dotáhnout do zdárného konce ho držely nad vodou,“ ukončila svou vzpomínku Ivana Gottová.

Domů
Sdílet
Diskuse