Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2020 10:14
Čas čtení 0:43
Tereza Šnajdrová

Amazonský prales se v důsledku klimatické krize a těžby mění v savanu

NEWS
Uložit Uložené

Klimatická krize a těžba dřeva zapříčinily změnu od deštného pralesa k otevřeným pastvinám.

Vědci varovali, že velká část Amazonie v důsledku klimatické krize ztrácí svoji povahu deštného pralesa a mění se v otevřenou savanu s malým počtem stromů. Podle webu The Guardian jsou pralesy vysoce citlivé na změny srážek, vlhkosti, ale také na požáry a delší sucha. To vede k tomu, že oblasti ztrácejí zalesněné plochy, které přecházejí do kombinace lesů a travních porostů podobných savaně.

Doporučeno
Aktivistka Greta Thunberg se vrací do školy. Čeho se jí za poslední rok podařilo dosáhnout? Aktivistka Greta Thunberg se vrací do školy. Čeho se jí za poslední rok podařilo dosáhnout? 25. srpna 2020 17:47

Původně vědci počítali s tím, že takové jevy a změny mohou v Amazonském pralese nastat až za několik desítek let, avšak nový výzkum ukazuje, že tento bod zlomu je blíže, než si myslíme. Až 40 % amazonského deštného pralesa se již nyní proměnilo v plochy připomínající spíše savanu. Špatnou zprávou je, že jakmile k tomuto procesu dojde, je skoro nemožné ho zastavit a vrátit prales do původního stavu.

Již minulý rok byl brazilský prezident Jair Bolsonaro varován, že pokud se těžba a další činnosti poškozující také řeku Amazonku nezredukují, hrozí devastace celého pralesa. Bolsonaro však dává přednost ekonomickému rozvoji před ochranou životního prostředí a z varování si nic nedělá. Těžba i oheň nadále poškozují Amazonský deštný prales, což postupně vede k jeho přeměně.

Domů
Sdílet
Diskuse