Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2020 15:30
Čas čtení 7:25
Marián Mauik Biel

12 odpovědí na nejčastější tvrzení Covid-19 skeptiků

12 odpovědí na nejčastější tvrzení Covid-19 skeptiků
Zdroj: pikist.com
ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Malá pomůcka k debatě s lidmi, kteří o Covid-19 a pandemii mají nedostatek informací nebo rovnou podlehli konspiracím.

„Covid-19 není opravdu tak nebezpečný. Na běžnou chřipku umírá mnohem více lidí a dosud to nikomu nevadilo. Nošení roušek nemá význam. Berme si příklad ze Švédska.“ Tyto a další podobné otázky či tvrzení kolují v rozhovorech, na internetových fórech a hlavně na sociálních sítích už měsíce.

Od začátku pandemie se toho hodně změnilo, máme k dispozici přesnější a komplexnější data. I přesto, že případů v posledních dnech přibývá, stále je kolem hromada lidí, kteří jsou skeptičtí, nebo až nevěřící. A hlavně neinformovaní (nebo dezinformování). Jak s nimi debatovat? Pomoci může tato malá příručka odpovědí na nejčastější názory skeptiků o letošní pandemii.

Doporučeno
Nové opatření: Do obchodů a provozoven jen ve dvou Nové opatření: Do obchodů a provozoven jen ve dvou 9. října 2020 8:20

Koronavirus a celá pandemie jsou výmysl. Nemám jediného známého, který by byl nakažený.

Jak již řekl Bohuš v legendární scéně filmu Dědictví, ne vždy musíš něco osobně poznat, abys věděl, že to existuje. Je velmi velká pravděpodobnost, že jsi ještě nepotkal Inuity a možná ani albína. Ale určitě neřekneš, že proto žádní Inuité ani albíni neexistují. 

Tvrzení, že koronavirus neexistuje bylo populární hlavně během první poloviny tohoto roku, kdy byla data nedostatečná a jejich komunikace v médiích a na sociálních sítích se stále měnila. Dnes už celosvětovou pandemii koronaviru berou za fakt i osobnosti či instituce, které byly dosud, jemně řečeno, skeptické. Změnily svou rétoriku, ale někteří z nich téma stále zlehčují.

Existenci tohoto viru a jeho globální šíření potvrdila nejen Světová zdravotnická organizace, ale i Ruská federace, USA, Izrael, Vatikán, Greenpeace, FIFA, Apple i Microsoft... prostě všichni z jakýchkoliv názorových táborů. Pozitivně testovaných s mírným i těžkým průběhem léčení bylo ve světě dosud více než 35,8 milionu lidí a z toho již více než 1 milion lidí zemřelo.

15 odpovedí na najčastejšie tvrdenia Covid-19 skeptikov
Zdroj: ECDC
 

Proto pokud je i v říjnu někdo přesvědčen, že Covid-19 neexistuje, komunikace s ním je prakticky nemožná. Takový člověk svým názorem uráží všechny pacienty, jejich rodiny a tisíce zdravotníků.

Koronavirus tady je už léta, až teď to instituce a média vytáhla, aby způsobila „něco“

V médiích kolovaly zprávy o tom, že o tomto viru se v novinách psalo už před 7 lety, ale až teď z toho dělají senzaci. Není ale koronavirus jako koronavirus. Tehdy to bylo MERS-CoV s jinými charakteristikami než nynější Covid-19.

Covid-19 je infekční onemocnění, které vyvolává koronavirus SARS-COV-2 (Severe Acute Rspiratory Syndrome Coronavirus 2). Poprvé byl u pacientů identifikován v prosinci 2019, odtud to pojmenování. Jde o jeden druh ze široké skupiny koronavirů, každý s odlišným stupněm zdravotní závažnosti. Je ze stejné rodiny jako nebezpečný MERS (Middle East Respiratory Syndrome) objevený v roce 2012. Nakazilo se jím kolem 2 500 lidí, ale až více než třetina nemoci podlehla.

MERS
MERS Zdroj: rawpixel.com

Nebo SARS (Severe acute respiratory syndrome), jehož epidemie postihla v roce 2003 okolo 8 400 lidí s mortalitou 11 procent. Jak je zjevné, napadají respirační systém člověka, ale ostatní parametry jako rychlost šíření, inkubační dobu či mortalitu mají odlišné.

Domů
Sdílet
Diskuse